Április 14-28. II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, azaz a MITEM a Nemzeti Színházban.

Helyszín: 
Időpont: 
2015. április 14. 0:00 - kedd - 2015. április 28. 0:00 - kedd

A MITEM-mel végre sikerült Magyarországon is létrehozni egy komoly nemzetközi színházi találkozót.

A fesztivál kiemelkedő résztvevői: Eugenio Barba április 11-én, Matthias Langhoff április 14-én, a Burgtheater előadása április 19-én, és Toni Servillo és a Piccolo Teatro Belső hangok című produkciója április 22-én és április 23-án.

A találkozón idén 13 ország vesz részt, Spanyolország, Svájc, Franciaország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Macedónia, Ukrajna, Olaszország, Oroszország, Dánia, Románia, és Magyarország. A nézők 20 előadást tekinthetnek meg 3 különböző színpadon. Arra törekednek, hogy a MITEM produkciói a művészek, a közönség és a szakma közös élménye, ünnepe legyen.

Az előadások mellett szakmai programok, közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések és mesterkurzusok is várják az érdeklődőket. Színes képet kívánnak mutatni az európai színházak, a következő években pedig a világ színházainak hétköznapjából.

A találkozón sokféle színházi gondolat, a hagyományos és kísérletező színjátszás, a legendás nagy mesterek és a feltörekvő új csillagok is teret kapnak. A Színpadon rendezőként és színészként is bemutatkozik Toni Servillo, aki a tavalyi, Oscar-díjas A nagy szépség című film főszereplője. A Nemzetibe a milánói Piccolo Teatro társulatával érkezik, előadásuk címe Belső hangok. Az egyik legizgalmasabb fiatal francia rendező Thomas Jolly első munkája, az Arlequin, a szerelem által pallérozva című darabja látható, a Compagnie La Piccola Familia társulatának előadásában.

A Nemzeti Színház öt előadását mutatja meg a külföldi meghívottaknak, a Brand, az Éjjeli menedékhely, a Körhinta, az Isten ostora és a Szentivánéji álom szerepel a programban. Április 11-én került bemutatásra a Nemzeti Színház Kiskönyvtárának első kötete: Hamu és gyémánt országa, mely a 20. század két nagy színházi alkotója, újítója és teoretikusa Jerzy Grotowski és Eugenio Barba írásait tartalmazza.

Ízelítő a programból:
Április 14. kedd
- 16.00 óra: Nyitóünnepség, zászlófelvonás, a fesztiválklub megnyitása
- 17.00 óra: Miguel de Cervantes Entermeses (Komédiák) / Spanyolország
- 19.00 óra: Michel Deutsch – Matthias Langhoff Apolló mozi / Svájc
Április 15. szerda
- 19.00 óra: Bánffy Miklós műve alapján Isten ostora / Nemzeti Színház
Április 16. csütörtök
- 17.00 és 20.00 óra: Marivaux Arlequim, a szerelem által pallérozva / Franciaország

Hirdetés