2018. február 22. - csütörtök

30 év 30 program

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. szeptember 1 - 2009. október 15
Fejhallgatósok a BMK-ban

A Budapesti Művelődési Központ (BMK) 2009. szeptemberében ünnepli fennállásának 30. évfordulóját: a jubileum alkalmából másfél hónapig "nonstop" pörögnek a programok az intézményben.

A 2009. szeptember-október hónapokban megrendezésre kerülő „30 év 30 program” lényegében nem más, mint egy rendhagyó évadnyitó programsorozat, mely a BMK három évtizedes tevékenységéből nyújt ízelítőt. A programfelhozatalban éppúgy helyet kapnak amatőr művészeti kiállítások, mint a nyolcvanas évek egyik nagysikerű kezdeményezésére emlékezve Kokas Klára művészetterápiás módszerén alapuló bemutató foglalkozás vagy a szabadegyetemi nyitónapok.

A Budapesti Művelődési Központ tevékenységének négy tartópilléréből –közművelődési és módszertani szolgáltatások, felnőttképzés, kulturális információgyűjtés és szolgáltatás és a művészeti tevékenységek – a rendezvénysorozat most a lakosság részére kínált programokra és szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt.

Fejhallgatósok a BMK-banFejhallgatósok a BMK-ban

A Budapesti Művelődési Központ 1979. óta számos nagyrendezvénnyel (Budapest Táncbajnoskág, Nemzetközi legényes verseny, Vizuális művészeti hónap és mások), sikeres újító képzési programmal vagy kezdeményezéssel (többek között a Pályakezdők Speciális Szakiskolája, a „Kattints rá, Nagyi!®” tanfolyamhálózat, vagy a PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálat), szakmai tanácskozással és kiadvánnyal (például a Guzsalyas könyvtár sorozat népművészeti tárgyú könyvei, a Módszertári kötetek szakmai kiadványsorozata, a Tipp, a Mini Tipp, a Zöld könyv, a Kaleidoskop.hu)- járult hozzá Budapest közművelődési életéhez.
Bár az intézmény jelenleg egy indulása óta felújítás nélküli és várhatóan lebontásra kerülő épületben működik, jövőjét a három évtized szakmai teljesítményén kívül több nagy uniós és hazai támogatású projekt megvalósítása, partnereik, látogatóik elégedettsége látszik biztosítani.

Részletes program:

 • Szeptember. 1-15.: A 70 éves Reflex fotóklub jubileumi fotókiállítása (A klub 30. éve működik a Budapesti Művelődési Központban. Megnyitó: a magyar fotográfia napján, augusztus 28. 18.00 órakor.)
 • Szeptember 1-30.: 135 éves Budapest, az egyesített város – olvasóterem és kiállítás (Olvasóterem és kiállítás a 30 éves FSZEK Kelenföldi Könyvtár helytörténeti állományából.)
 • Szeptember 15-30.: 30 év hangulatokban és képekben (Kiállítás a BMK és a közművelődési szakma elmúlt három évtizedéből.)
 • Szeptember 18.: A világ és benne én! (Környezettudatos témájú játék a képzőművészettel középiskolásoknak: A művelődési központ teraszán rendezett szabadtéri rajzolás során arra kérjük a programban résztvevő fiatalokat, hogy az egykori Ifipark székeire fessék rá azt, ahogy a saját helyüket, helyzetüket látják változó világunkban.)
 • Szeptember 18.: Lélekcirógató Kokas-kurzus – a Forrás Játszóház bemutató foglalkozása (A „Lélekcirógató” kurzus dr. Kokas Klára komplex művészeti nevelési módszerét takarja, melynek története a BMK-ban kezdődött a ’80-as években. A foglalkozás során a gyerekek zenét hallgatnak, táncolnak, mesélnek, festenek.)
 • Szeptember 19-20.: Városismereti séták a Kulturális Örökség Napjai keretében (Amire büszkék vagyunk…amire büszkék lehetünk – múlt és jelen értékei, valamint a múltat és jelent összekötő szakrális terek Budapesten. A naponta 2-2 alkalommal, idegenvezetővel induló séták során bejárjuk az örökségnapok programjához kapcsolódó helyszíneket, ismertetjük a vonatkozó városnegyedek, épületek történetét, művészettörténet jelentőségét.)
 • Szeptember 19.: Ismeretterjesztő előadás (Wieber Marianne iparművész előadása az egyházi viseletekről és szerepükről.)
 • Szeptember 25.: Kulturális sokszínűség Budapesten, az egyesített városban (A velünk élő nemzetiségek kultúrája és művelődési szokásai tegnap és ma. Kerekasztal-konferencia és jubileumi ünnepség.)
 • Szeptember 26.: Hallgassunk együtt zenét! (Zelinka Tamás műsora nyugdíjasoknak.)
 • Szeptember 26.: Szigligeti Ede: Liliomfi (A Szent Imre Gimnázium Latinovits Diákszínpad előadása)
 • Szeptember 26-27.: Mesterkurzus amatőr fotósoknak (Ezen a hétvégén a résztvevők a természetfotózással ismerkedhetnek.)
 • Szeptember 27.: PORT.hu családi vasárnap (A Brémai muzsikusok című meselőadást követően kézműves-foglalkozásokkal várják a gyerekeket.)
 • Szeptember 27.: A XI. kerületi művészeti csoportok bemutatkozása (Program: a Bartók Táncegyüttes műsora, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola koncertje és a Petőfi Musical Stúdió musical gálája.)
 • Október 1.: Irodalmi est középiskolásoknak (Závory Andrea rendhagyó „magyarórája” Ady Endre versei körül.)
 • Október 1-14.: Fülöp Zoltán, Kemenes Katalin és Szolnoki Ágnes tűzzománc-kiállítása
 • Október 3.: Világjárók nyomában (Ismeretterjesztő előadás nyugdíjasoknak.)
 • Október 3-4.: Mesterkurzus amatőr képzőművészeknek (Kompozíciós és képszerkesztési gyakorlatok.)
 • Október 4.: Haydn-, Händel-, Bárdos emlékkoncert (A rendezvényen a Budapesti Művelődési Központ három kórusa lép fel: Fővárosi Énekkar, Bárdos Lajos Vegyes Kar, Budapesti Vándor Kórus. Helyszín: Szent Margit Gimnázium.)
 • Október 7.: Művészet közelről (Az esztétikai, művészettörténeti sorozat indító programja.)
 • Október 9.: Történelmi szabadegyetem – nyitónap (Az őszi sorozat témája – a magyar nyelv emlékévére tekintettel – a felvilágosodás korának történelme és a magyar irodalom története az első nyelvemlékektől a reformkorig.)
 • Október 9.: Művészettörténeti szabadegyetem – nyitónap (Az őszi sorozat alaptémája szintén a felvilágosodás kora. A művészettörténeti emlékek tárgyalásán túl kitér a kor eszmetörténetére is.)
 • Október 11.: Minden eladó! (Művészeti vásár a Vizuális Művészeti Hónap során kiállításra választott alkotók művei számára – egyszersmind a régió képzőművészköreinek is szeretnénk fórumot biztosítani a találkozásra, tapasztalatcserére. A vásár alatt elárverezzük a volt Ifipark kultikus székeit, köztük azokat is, amelyeket a „Világ és benne én” program során a középiskolások kreatív módon újrafestettek!)
 • Október 15.: Fotókiállítás a XXIII. Vizuális Művészeti Hónap díjazott amatőr alkotóinak alkotásaiból

 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

plakát

Klasszikus zenei koncertek, Improvizációs est, Bárest, Életműdíj, Tehetség-díj, Ifjú Tehetség-díj, kiállítás, gyerekkoncertek.

plakát

A Visegrádi Csoport országainak alkotásaiból rendez filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között a KKM–Balassi Intézet megbízásából.