Vendégségben Eszterházán

Időpont: 
2009. július 24. 0:00 - péntek - 2009. augusztus 15. 0:00 - szombat

A Haydn halálának 200. évfordulójára emlékező Haydn Év 2009 rendezvénysorozat egyik fontos állomása a július 24-e és augusztus 15-e között megrendezendő, négy alkalomból álló „Vendégségben Eszterházán” koncertsorozat, ahol a komolyzenei ínyencek meghallgathatják többek között az eisenstadti Haydn Quartett-et, a belga Jo Haazen harangjátékát, de vendégségbe jönnek hozzánk a visegrádi országok énekes szólistái is, valamint a Capella Augustina zenekar Németországból.

„Vendégségben Eszterházán” címmel a Haydn Év 2009 keretében új komolyzenei sorozatot indít Eszterházán a Hungarofest Nonprofit Kft. Klassz Zenei Irodája. A jeles évforduló alkalmával szerte a világon megemlékeznek Joseph Haydnról, a kétszáz éve elhunyt bécsi klasszikusról. Július 24-e és augusztus 15-e között a hazai közönség Fertődön, az Esterházy kastélyban hallgathatja meg a legnevesebb európai Haydn-fesztiválok egy-egy koncertjét, valamint a visegrádi országok zenészeinek koprodukcióját.

Július 24-én, pénteken 19.30 órakor az Eisenstadti Haydn Ünnepi Játékok képviseletében a Haydn Quartett lép fel a fertődi kastélyban. Az osztrák kamaraegyüttes Haydn G-dúr vonósnégyesén túl Schubert és Mendelssohn-Bartholdy egy-egy művét is megszólaltatja. Másnap, július 25-én, szombaton a közönség megismerheti a Haydn-Biennale Vlaanderent, Belgium egyetlen, Haydn műveit rendszeresen bemutató fesztiválját. A nap folyamán a mecheleni Királyi Harangjáték Iskola igazgatója, Jo Haazen kétszer szólaltatja meg a világon egyedülálló utazó harangjátékot, a carillont, majd este 19.30-tól Haydn és kora címmel tart koncertet, ahol Haydn, Mozart, Matthias Van Den Gheyn, Josse Boutmy, Ignace Joseph Pleyel, Jean-Philippe Rameau és Luigi Boccherini művei csendülnek fel.

A belgiumi nap nem csak a zenerajongók számára tartogat meglepetéseket. A kastélyba látogatók belga sör-, és csokoládé-különlegességeket kóstolhatnak, és kipróbálhatják a csokoládészökőkutat is. A valódi „belga” hangulatról a nap folyamán a “De Moeffeleer” néptánccsoport gondoskodik.

Magyarország 2009. július 1-jétől tölti be a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztségét, amely külön apropója a visegrádi országok augusztus 1-i fellépésének. Ezen a napon a közönség meggyőződhet arról, hogy milyen harmonikusan zenélnek együtt a lengyel, szlovák, cseh és magyar művészek. Az előadott darabok között szerepel Haydn Mehrstimmige Gesänge című dalciklusa is.

Végezetül augusztus 15-én, szombaton este a németországi Brühlben megrendezésre kerülő Haydn fesztivál rezidens együttese a Capella Augustina zenekar adja elő Mozart Esz-dúr szimfóniáját, Haydn 42. D-dúr és 47. G-dúr szimfóniáit, valamint a „Philemon und Baucis” nyitányt Andreas Spering vezényletével.

A koncertekre jegyek a ticketportal oldalán és értékesítési hálózatában, valamint a kastély jegypénztárában kaphatók. A 2009. július 25-i programokra a belépés ingyenes.

A kastélyban látogatható továbbá a tavasszal nyílt Esterházy „Fényes” Miklós és tündérvilága című kiállítás, mely most először mutatja be Esterházy Miklós herceget, aki olyan birodalmat épített, mely nemcsak a fényes jelzőre tette őt érdemessé, hanem Európa kulturális térképére is rárajzolta Fertőd-Eszterházát.

Hirdetés