2018. július 18. - szerda

A WOMEX-életműdíjas Cheikh Lô a Müpában

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2015. október 25. 20:00 - 22:00
Cheikh Lô

A szenegáli származású Cheikh Lô több szempontból is pályája csúcsára ért.

A WOMEX életműdíjának idei nyertese ugyanis legújabb albumával az európai világzenei ranglistát is vezeti. A nyugat-afrikai régió műfajait ötvöző, tekintélyes zenei és társadalmi hatást kifejtő mester október 25-én a Müpában lép színpadra.
Cheikh Lô ugyan szenegáli születésű, ám mégis nehéz egyetlen országhoz kötni. Művészete és szellemisége magába olvasztja Nyugat-Afrika zenéjének minden elemét. Egy műfajnál sem horgonyzott le. Bár zenéje a hozzá legközelebb álló wolof közösség mbalax műfajából merít leginkább, izgalmasan ötvözi Nyugat-Afrika teljes zenei hagyományát, és afro-latin, karibi, észak-amerikai, nigériai valamint kongói elemeket is használ.

A WOMEX életműdíját a zenei teljesítmény mellett társadalmi és emberi nagyságával, példamutatásával is kiérdemelte. Cheikh Lô elesettek iránti kiállása és mély, békét hirdető vallásossága zenéjét is áthatja. Egyik célja művészetével éppen az, hogy a belső és külső békét, valamint a munka becsületét hirdető vallási tanítást minél többekhez eljuttassa. „Ha a zene nem elég jó, az üzenetre sem fognak figyelni, ezért a zenének nagyon jónak kell lennie“ – vallja. Ötödik lemeze, a Balbalou nyár elején jelent meg, októberben pedig az európai világzenei ranglista első helyéig jutott.

Cheikh Lô európai turnéja közepén érkezik Budapestre, hogy a világzene egyik legrangosabb elismerését, a WOMEX 2015 életműdíját átvegye, olyan legendás előadók után, mint a portugál Mariza, a finn Värttinä, és hazánk képviseletében a Muzsikás.

Cheikh Lô, 2015. október 25., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők: Cheikh N´Digel Lô - ének, gitár, timbal, Samba N´Dokh M'Baye - ütőhangszerek (kongák, tama), Baye Mahanta Diop – gitár, Thierno Sarr – bőgő,
Khadim M'Baye – ütőhangszer, (sabar), Wilfrid Zinsou - harsona, szaxofon,
Badou N'Diaye - dobok
A koncert a WOMEX 2015 hazai szervezője, a Hangvető és a Müpa közös szervezésében valósul meg.
További információ, jegyek itt.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

teljes_kepernyo_rogzitese_2018.07.15._150640.jpg

Akiknél talán csak Tom Waits játssza jobban a saját dalait.

Bonnie és Clyde plakát

Magyarországi ősbemutató és lemezbemutató a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Spirit of Astana

Ethno funkra és a csángó boogie-ra táncolt a tömeg az elmúlt hétvégén Kazahsztán fővárosában.