ARTista Café a Fővárosi Nagycirkuszban

Időpont: 
2015. november 2. 18:00 - 20:00 - hétfő

Megtapsoljuk vagy sajnáljuk az ügyes cirkuszi állatokat?

Izgalmas témát választottak a november 2-ai, 18 órakor kezdődő ARTista Café szervezői a Fővárosi Nagycirkuszba: ember és állat viszonyát, együttműködését vizsgálják meg a porondon.

Vannak, akik azt vallják, cirkusz nem létezik állatszámok nélkül, a kisgyerekek például rajongva imádják ezeket a produkciókat. Mások az ellentétes nézőpontot képviselik a kérdésben: az állatokat nem szabad emberek által épített épületekben idomítva mutogatni. Vannak országok, ahol betiltották a közelmúltban az állatszámokat a cirkuszokban. A legtöbben talán a középutas véleményen vannak: lenyűgözi őket ez a fajta különleges partnerség, főleg, ha tudják, megfelelő körülmények között tartják az állatokat, sőt, akadnak olyan idomárok is, akik családtagként élnek együtt az állataikkal.

A műsoros pódiumbeszélgetés moderátora Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos lesz. A vendégek között köszöntik majd az állatos számokkal dolgozó, többgenerációs cirkuszi család két tagját, Richter Józsefet és ifj. Richter Józsefet. A Fővárosi Nagycirkusz őszi műsorából, a Balance-ból az állatos számok előadóit: az olasz oroszlánidomárt, Denny Monticot valamint Eva Christ. A német hölgy az este folyamán be is mutatja majd a macskaszámát. A pódiumbeszélgetés hozzászólói között lesz állatkert igazgató, etológus, állatvédő, vakvezetőkutya-oktató és állatorvos is. Szokásukhoz híven műsorszámokkal inspirálják a beszélgetést: a Békéscsabai Jókai Színház fiatal művésze, Nagy Róbert A dzsungel könyve című musicalből énekel részletet és ad elő egy állatos verset, Tallián Mariann színésznő-hegedűművész pedig hangszerével készül meglepetés produkcióra. A Fővárosi Nagycirkuszban köszöntik majd Mundruczó Kornél filmrendezőt, a nemrég nagy sikert aratott, egy egész kutyasereget szerepeltető Fehér isten című film alkotóját is.

Az ARTita Cafét most is kötetlen beszélgetés zárja kávé és tea mellett a Dallmayr cég jóvoltából, ekkor már szűkebb körökben lehet majd megvitatni az este során felvetett kérdéseket.
A program ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött.

Minden hónap első hétfőjén új cirkuszművészeti témával várják a közönséget az ARTista Caféban a Fővárosi Nagycirkuszban, legközelebb december 7-én a „street art” témáját járják körbe: miként és milyen formákban szólítja meg a művészet már az utcán a nézőket.

Kapcsolódó programok:
Hobo a porondon!- a Balance című előadás nyitódalát maga a Kossuth-díjas zeneszerző énekli – 2015.október 31. 19 óra
ARTista Café: Együttélés és együttműködés az állatokkal, ember és állat viszonya a színpadon – 2015. november 2. 18 óra
Hobo a porondon!- a Balance című előadás nyitódalát maga a Kossuth-díjas zeneszerző énekli – 2015. november7. 19 óra
A Balance című műsor aktuális előadásairól folyamatosan tájékozódhat a honlapon.