Július 25. délután - és még nincs estére programod?

Helyszín: 
Időpont: 
2009. július 25. 19:30 - szombat

Hihetetlen, de idén júliusban ünnepli ötvenedik születésnapját Suzanne Vega. Két héttel a jeles évforduló után személyesen is gratulálhatunk neki: a zseniális énekesnő július 25-én a Gödör Klub teraszán lép fel!

"Ez most egy alkalmas pillanat visszatekinteni és azt mondani: "Itt van, amit csináltam."- Emlékszik vissza Suzanne Vega, a zenei világ egyik legegyedibb énekese és mesemondója. "Ha középiskolában azt mondod, hogy ez a gyerek (aki technikailag nem tudott énekelni és nem volt nagyon társaságkedvelő) egy 20 éves karriert fog befutni, mint előadó és pop dalíró, senki se hitt volna neked! Én még mindig sokban az a tinédzser lány vagyok a szobámban, azon töprengve, hogyan tudnám a zenémmel összekötni az embereket, szavakban megfogalmazni a vízióimat, s hogy vajon látják-e mások, amit én látok" Még mindig egy borzongató izgalom van bennem ezzel kapcsolatban."

Neo-folk, modern folk - teljesen mindegy, minek nevezzük azt a műfajt, amivel a kaliforniai születésű Suzanne Nadine Vega a nyolcvanas években berobbant, lényeg, hogy az akusztikus gitárral kísért jellegzetes énekhang tetszést aratott (és arat ma is) világszerte.
Első, Suzanne Vega címet viselő lemeze 1985-ben jelent meg, a világhírt (és néhány Grammy-jelölést) azonban a Solitude Standing album hozta meg neki. Pontosabban az azon található két gigasláger: a Tom's Diner és a Luka. Előbbi egy New York-i étteremről kapta a nevét, az utóbbi dalnak pedig a témaválasztás a különlegessége: a Luka - a befutott popnótákra nem igazán jellemző módon - a gyermekbántalmazásról szól. Azóta eltelt huszonkét év és öt sorlemez, de Suzanne Vega még mindig a színpadon áll.

Suzannet 5 Grammy-re jelölték, és egy Művészi rendezés díjat kapott 1990-ben. Arról is ismert, hogy ő az "MP3 szülőanyja", mert a Tom's diner című dalt használták arra, hogy tökéletesítsék az első MP3 pontosságát (hanghűségét).

Suzanne Vega koncertje előtt Dévényi Ádám zenél. Kapunyitás: 19 órakor.

Hirdetés