100 év után…

Időpont: 
2009. augusztus 12. 0:00 - szerda - 2009. szeptember 13. 0:00 - vasárnap

Az egykori Vaszary-tanítvány, az Európai Iskola kiváló tagja, a 20. század egyik emblematikus művének, a Tisztító nagy vihar című festménynek az alkotója, a Kossuth-díjas Lossonczy Tamás augusztus 12-én ünnepli 105. születésnapját. Ennek alkalmából a Magyar Nemzeti Galéria „100 év után…” címmel kiállítást rendez a művész utóbbi öt évében készült munkáiból.

Lossonczy Tamás a 20. század érzékeny tanúja és a kor művészetének kiemelkedő alakítója, aki gazdag, stilárisan is dinamikusan változó, de szemléletében mégis egységes életművet tudhat magáénak. Vizuális üzenetei elgondolkodtatók, bölcsek, nemritkán az öniróniától sem mentesek, felszabadult napi reflexiói a 21. századról is szólnak.

A kiállítás célja, hogy az utóbbi – tematikailag egyre gazdagodó, eszközeiben igen változatos – művészi periódus immanens értékeinek bemutatása mellett Lossonczy Tamás alkotói magatartásának példát adó súlyával is erőt adjon mindnyájunknak.

A kiállítást 2009. augusztus 12-én 16 órakor a művész jelenlétében Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész nyitja meg.

A Magyar Nemzeti Galéria egy héttel, 2009. szeptember 13-ig meghosszabbította Lossonczy Tamás festőművész „100 év után…” című kiállítását.

Hirdetés