2016. március 21-én 18 órakor ARTista Café a Fővárosi Nagycirkuszban

Időpont: 
2016. március 21. 18:00 - 20:00 - hétfő

Lehet-e máshogy mondani a cirkusz szót?

Az ARTista Café a Fővárosi Nagycirkusz havonta jelentkező műsoros pódiumbeszélgetése, ahol mindig egy-egy cirkuszi témát állítanak középpontba. Az ARTista Caféban volt már szó a cirkuszi műfajokról, a bohóc szerepéről, a street artról - az utcai művészetekről, állat és ember együttműködéséről és az artista életpálya modellről is. Következő alkalommal, március 21-én, hétfőn este 18.00 órától két izgalmas témát is körbe fognak járni.

Megvizsgálják, van-e esély megváltoztatni a köznyelvben a cirkusz szó jelenleg kicsit pejoratív kicsengését. Mindannyian ismerjük a kifejezést: "csinálja a cirkuszt". Mit kell tennünk, hogy a cirkusz szó ne a balhé, a hiszti, hanem a csoda, a lehetetlen leküzdése és a feltétlen bizalmon alapuló csapatmunka szinonimája legyen? A beszélgetésben részt vesz Nagy-Kálózy Eszter színésznő, Turnai Tímea színházkutató, Földesi Renáta, a Pető Intézet tanársegédje és egy nyelvész tudós.

Másrészt megnézik, milyen XXI. századi színpadtechnikai újdonságokat használnak a cirkuszépületekben. A téma apropóját a Fővárosi Nagycirkusz vadonatúj, Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi előadásának szökőkutas, hidraulikusan emelkedő, süllyedő medencéje adja. A téma megvitatásában velük tart majd Kovács Bálint, a Nemzeti Színház műszaki igazgatója, Jerzsa Attila műszaki igazgató (Pelyhe és Társa Kft.) és Szabó János építész (Megina Építész Stúdió Kft.)

Az este során megemlékeznek a március 2-án, életének 99. évében elhunyt Mr. Tihanyról, azaz Czeisler Ferencről, a XX. század egyik legismertebb és legnépszerűbb, magyar származású cirkuszművészéről és igazgatójáról is.
Az előző alkalmakhoz hasonlóan most is készülnek cirkuszi, zenei és irodalmi műsorszámokkal, az estét kötetlen kávézás, teázás, beszélgetés zárja majd.

A programon való részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációt kérnek a http://www.mitnekedcirkusz.hu oldalon keresztül.

2016. március 21. (hétfő) 18 óra
ARTista Café
Fővárosi Nagycirkusz, XIV. Budapest Állatkerti krt. 12/a

Hirdetés