Film Baltica

Helyszín: 
Időpont: 
2009. szeptember 16. 0:00 - szerda - 2009. szeptember 20. 0:00 - vasárnap

A Film Baltica a Baltic Sea Festival keretén belül a Balti tenger körüli országok filmjeiből készített válogatás, amely a tenger különböző arcait mutatja meg a vásznon.

Szerda, szeptember 16.

18:30 A cipő - (Kurpe, Lettország, 1998, lett nyelven, angol felirattal, 35-mm, 83') Rendezte: Laila Pakalnina
A késői 50-es évek egyik reggelén három szovjet őrszem egy női cipőt fedez fel a Balti-tenger partján. A lábnyomok a helyi határvároshoz, Liepajához vezetnek. A katonák a cipő birtokosának nyomába erednek, hogy kiderítsék, miért is veszett el. Ez a fekete-fehér kísérleti film egy modern Hamupipőke-történet, amelyben a herceget orosz katonák helyettesítik. De ki lehet a lány?

Csütörtök, szeptember 17.

16:30 Egy litván út emlékei - (Reminiscences of a Journey to Lithuania, Egyesült Királyság/NSZK, 1972, angol nyelven, 88’) Rendezte: Jonas Mekas
Dokumentumjegyzék a testvérek, Jonas és Adolfas Mekas látogatásáról 1972 Litvániájában. Közvetlenül a második világháború vége előtt elhagyták az országot, és különböző nehézségeken átverekedve magukat eljutottak Amerikába. Azóta ez volt az első alkalom, hogy visszatértek szülőhazájukba.

18:30 A gyűjtőnő - (Kolekcioniere, Litvánia, 2008, litván nyelven, angol felirattal, DVD, 84') Rendezte: Kristina Buozyte
Egy traumatikus élmény után Gaile, a beszédterapeuta képtelen bármiféle érzelemre. Ám amikor egy tudományos konferenciára videóprezentációt készít elő, meglátja magát a képernyőn és meglepődve tapasztalja egy elfojtott érzés, az elsődleges agresszió visszatérését. Gaile elhatározza, hogy elvégez egy kísérletet. Egy férfi és annak kamerája segítségével különböző provokatív szituációkat rendez, és az eredményt bemutatja az érintetteknek. A kísérlet során nem képes megérteni a normális viselkedés értékeit, sőt a lehetőségét sem annak, hogy valakinek lehetnek vele kapcsolatban érzelmei.

20:30 Csendes érintés - (Dotkniecie reki, Lengyelország, 1992, lengyel nyelven, magyar felirattal, DVD, 96') Rendezte: Krzysztof Zanussi
A film főhőse a megöregedett és megkeseredett, lengyel származású Holokauszt-túlélő zeneszerző, aki a második világháború után hazáját elhagyva a hűvös Észak-Európában komoly sikereket ért el. Már a halál felé tart, amikor két fiatal robban be az életébe: egy lengyel fiú és egy dán lány. A krakkói egyetemista alázattal fogadja a mester szavait, tanulni szeretne tőle és arra próbálja rábírni, hogy fejezze be életművét. A dán lány viszont mézízű csókokkal kecsegteti és inspirálja a művészt...

Péntek, szeptember 18.

16:30 Varjak - (Wrony, Lengyelország, 1994, lengyel nyelven, magyar felirattal, DVD, 66’) Rendezte: Dorota Kedzierzawska
A varjú egy rekedt, dörzsölt, nem szeretett madár és találó gúnynév Dorota Kedzierzawska főszereplőjének – egy kilenc éves lánynak, aki minden felsorolt jellemzővel bír, habár az első kettő a harmadik következménye is lehet. Ez a rövid és egyszerű film nem csak érzelmes-őszinte története miatt szép, hanem filmes megoldásai miatt is.

18:30 A kirobbanók - (Nousukausi, Finnország, 2003, finn nyelven, angol felirattal, DVD, 98') Rendezte: Johanna Vuoksenmaa
Katri és Janne rangos szomszédságban élnek és a magukfajtákkal járnak kikapcsolódni. A barátaik különleges utazásokat tesznek, de ők egy lépéssel a többiek előtt akarnak járni, és szélsőséges élmények után kutatnak. Amikor Janne találkozik egy utazási ügynökkel, akinek a cége egészen más megközelítésben kínálja a világ felfedezését, extrém utazásokat és egy másik valóságot kínálva otthon, Janne és Katri kíváncsian fogadja az ajánlatot. Átesnek egy rituális szerepcserén: munkanélküli fiatal párrá válnak Helsinki egyik külvárosi panelházában.

20:30 Falusi punkok - (Dorfpunks, Németország, 2009, német nyelven, angol felirattal, 35-mm, 90') Rendezte: Lars Jessen
1984 nyara egy álmos kisvárosban, Schmalenstedtben a Balti-tenger mellett.
Malte Ahrens 17 éves, és újabban Roddy Dangerbloodnak nevezi magát, mert felfedezte a punkzenét. Barátaival az erdőben ücsörög a tábortűznél, pogózik a falusi diszkóban, lányokról ábrándozik és verekszik a parasztfiúkkal. Aztán a haverokkal úgy döntenek, hogy alapítanak egy zenekart. És bár a punk viszonylag egyszerű zene, néha az egyszerű is nagyon nehéz.

Szombat, szeptember 19.

14:30 Georgica - (Georgica, Észtország, 1998, észt nyelven, magyar felirattal, DVD, 109') Rendezte: Sulev Keedus
Egy idős férfi él egyedül el elhagyatott szigeten, amit a szovjet vadászrepülők éjszakai éleslövészeti gyakorlatokra használnak. Egy fiatal, néma fiút küldenek hozzá társaságul a szárazföldről. Mindkettőjüket maguk alá temették emlékeik: a fiú anyjának, az öregember pedig fiatalkorának rabja, amikor misszionáriusként dolgozott Afrikában.

16:30 Bornholm hangja - (Bornholms stemme, Dánia, 1999, dán nyelven, magyar felirattal, 35-mm, 114') Rendezte: Lotte Svendsen
Lars Erik Nielsen jómódú halász, aki kényelmes életet él Bornholm szigetén feleségével, Sonjával. 1982-ben egy új törvény megtiltja a halászatot a szigeten és ezzel megfosztja Bornholm lakosait fő bevételi forrásuktól. Lars Erik és Sonja egyszeriben mindenüket elveszítik, s ez a helyzet szerelmüket is próbára teszi. A férfi már nem családfenntartó többé és az asszonynak kell áldozatot hoznia, hogy megmentse azt, ami korábbi életükből megmaradt.

18:30 Jó széllel keletre - (Ostindiefararen, Svédország, 2008, svéd nyelven, magyar felirattal, DVD, 89') Rendezte: Peder Jacobsson, Patrik Axén, Johan Löfstedt
A Göteborg hajó annak a hajónak a másolata, amely 1745-ben, a göteborgi kikötőbe való megérkezéskor süllyedt el. A roncsot 240 évvel később fedezték fel, és ezzel egy tengerrégészeti feltárás vette kezdetét. Hamarosan megszületett a gondolat: meg kellene építeni a hajó másolatát és újra megkísérelni a kínai utat. 2005-re elkészült, majd útnak indult a hajó, fedélzetén a filmes Peder Jacobssonnal, aki megörökítette a két évig tartó utat.

20:30 Ígéret - (Lupaus, Finnország, 2005, finn nyelven, angol felirattal, DVD, 112') Rendezte: Ilkka Vanne
Egy film a második világháborús finn Lotta Szolgálatos nőkről
Mona éppen befejezte az iskolát és az Osloi Egytemre készül állatorvosi szakra. Anna férjhez akar menni, és saját családot alapítana. Ruth a teológiának szentelné életét. De hogyan hihetnél a jövőben, ha az egész világ forrong körülötted? A film öt éven át követi Mona, Anna és Ruth életét, 1939-től 1944-ig.

Vasárnap, szeptember 20.

16:00 Aggastyánok édenkertje - (Vanameeste paradiis, Észtország, 2005, észt nyelven, magyar felirattal, DVD, 27') Rendezte: Ove Musting
Két kényszernyugdíjazott öregúr elhatározza, hogy nem maradnak tétlenek, és kimennek horgászvidékre, hogy saját maguk vegyék fel a harcot az orvhalászokkal.

Üres part - (Tühirand, Észtország, 2006, észt nyelven, magyar felirattal, DVD, 40') Rendezte: Veiko Õunpuu
Mati, a fiatal értelmiségi addig ügyeskedik, amíg a hétvégét együtt töltheti feleségével, így mindannyian párja szeretője, a hegedűművész nyaralójában kötnek ki. Mati elhatározza, hogy akár féltékenységből, akár büszkeségből, de visszaszerzi a feleségét.

17:30 Hódító Pelle - (Pelle erobreren, Dánia, 1987, dán nyelven, magyar felirattal, 35-mm, 157') Rendezte: Bille August
A 19. század végén egy svéd emigránsokat szállító csónak érkezik a dániai Bornholm szigetére. A menekültek közt van Lasse és fia, Pelle is, akik munkát keresnek Dániában. Egy uradalmi birtokon sikerül állást találniuk, ahol igen sok megpróbáltatásban van részük. Ám egyikük sem adja fel a reményt, hogy álmait végül valóra váltsa.

20:30 A halál árnyékában - (Naves ena, Lettország, 1971, lett nyelven, angol felirattal, 35-mm , 80') Rendezte: Gunars Piesis
A film a lett író, Rūdolfs Blaumanis azonos című klasszikus regényén (1898) alapul. Férfiak egy csoportja a fagyos Balti-tengeren halászik, de bajba kerülnek: a jég letörik és magával viszi őket. A jégtábla olvadni kezd, egyre kisebb lesz, fogyatkoznak az utolsó étel és italkészletek. A halál árnyékában a férfiak viselkedése kétségbeesetté válik, kirajzolódnak az osztályellentétek, és megmutatkozik a halászok igazi jelleme.

A filmeket eredeti nyelven angol vagy magyar feliratozással vetítik.
Helyszín:
KINO Mozi (1137 Budapest Szent István krt. 16.)

Hirdetés