Blokkolt folyósítás

Helyszín: 
Időpont: 
2009. szeptember 11. 0:00 - péntek - 2009. október 20. 0:00 - kedd

Az acb Galéria ez év szeptemberében a gazdasági és szellemi működés eltérő érdekeinek feszültségéből születő, jelen gazdasági helyzetünkre reagáló kiállítást rendez, melyen a művészek javarészt új, illetve az elmúlt egy-két évben készített művel vesznek részt.

A kiállítást Szabó Eszter új animációjának sorban álló, várakozó figurái vezetik be, a többi terembe lépve pedig három tematikus részre oszlanak a művek. A művészek egy része magát a pénzt használja az alkotás tárgyaként és alapanyagaként. A pénzt nemcsak elkölteni lehet, de nagy nyomással préselni (Horváth Tibor), üllőn kalapálni (Csontó Lajos), apróra vágni (Lénárd Anna) vagy akár mikrobákat is lehet növeszteni rajta (Várnai Gyula). Az Egyetemes Létminimum Járadék mindenkit megillető szükségszerűségét illetően egy bankkártya dizájnjával tesz javaslatot St. Auby Tamás. Az egyik bejáratot pedig Komlovszky-Szvet Tamás pénzfüggönye blokkolja.

A gazdaság által keltett pszichés feszültségekre reagáló munkák alkotják a másik csoportot: Baglyas Erika RELAX feliratos fakírágya, a műgyűjtőkkel ittapirosholapirosozó Mécs Miklós videómunkája vagy Pacsika Rudolf és Koronczi Endre installációja.

A művek harmadik csoportja pedig különböző utakat nyit ebből a feszültségből, némelyikük praktikus (Uglár Csaba), némelyikük spirituális irányba (Tóth Gábor). Kényszerűen behatárolt utat tapos Süli-Zakar Szabolcs videóinstallációjának koldusa.

A kiállítás az új munkák mellett felidéz egy projektet közvetlenül a rendszerváltás utáni időszakból, abból az időből, mikor még éppen csak ismerkedtünk a mai értelemben vett pénzfogalommal, és a burzsoázia diszkrét bájában rejlő lehetőségekkel. Nemes Csaba – Veress Zsolt több mint 15 évvel ezelőtti, több éven át tartó, több műtárgyat és kiállítást eredményező projektje teljes formájában most kerül először bemutatásra.

Megnyitó: 2009. szeptember 10. 19 óra

Hirdetés