Grúz Iberi Férfikar koncertje

Jegyár: 
3.500 Ft
Időpont: 
2017. április 22. 20:00 - szombat

A világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés hagyományát őrző 12 tagú grúz Iberi Férfikar - melyet az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánított – másodszorra látogat hazánkba. Április 22-én 20 órakor a tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikarral tartanak koncertet a hatodik Orientale lumen sorozat keretében a budapesti Szent István Bazilikában. Az ortodox Húsvét alkalmából olyan szerzők művei csendülnek majd fel, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, az Iberi Férfikar pedig a másfélezer éves múltra visszatekintő grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg.

Hosszú fekete kabát, fekete bőrcsizma, kés az övön. Nem egy hadsereg közeledik, hanem énekesek: a 12 tagú grúz férfikar, akik Grúzia ősi neve, Iberia után Iberinek nevezték el magukat. Most járnak másodszor hazánkban, így érdemes meghallgatni őket április 22-én 20 órakor a budapesti Szent István Bazilikában, ahol a másfélezer éves múltra visszatekintő, a világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg. A polifónia olyan szerkezetű zenét jelent, ahol minden szólam önállóan mozog, de úgy, hogy az összhangzás harmonikus egységet ad. Az Iberi Férfikart az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánította.

A hatodik Orientale lumen sorozat keretében a tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikarral tartanak közös koncertet az ortodox Húsvét alkalmából. Idén különleges módon a katolikus és az ortodox Húsvét egy időpontra esik, de miután Nagyszombaton a hagyomány szerint nem illő vidám dalokat énekelni, ezért tartják a hangversenyt a következő szombaton, április 22-én. Műsorukban olyan szerzők műveit szólaltatják meg, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, valamint a Nagyhét és a Húsvét ünnepköréből merített dalok csendülnek majd fel.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar idén ünnepli 15. születésnapját.  A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti - ápolása. Énekeltek többek között a King's Singers-szel, Sebestyén Mártával, az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében egyaránt. A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás nemrégiben a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.

Hirdetés