2018. szeptember 18. - kedd

Akram Khan Company: Bahok

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. szeptember 16 - 2009. szeptember 17
Akram Khan Company

Az Akram Khan Company előadásán balett és kathak, klasszikus formák és kortárs tánctechnikák, különféle nemzetiségű, kultúrájú és hátterű emberek találkoznak a világokat összekötő vagy épp elválasztó senkiföldjén – egy váróteremben.

Hiszen mindannyian átutazók vagyunk, jövünk valahonnan és haladunk valamerre, egy előre meghatározhatatlan cél felé. Hordozzuk a magunk genetikai és egyéb örökségét. Hordozók, hordárok vagyunk. Megannyi bahok.

„Olyan címet kerestem, amely egyaránt magában foglalja a mozgás és a kapcsolatteremtés gondolatát, de benne van az építés, ugyanakkor annak ellentettje, a rombolás is. Szerettem volna, ha a cím utal a kultúrára, az emlékezetre, a vallásra is. Az anyanyelvemen, bengáliul a bahok szóban mindez benne van.” - Akram Khan

Pszichológiai-koreográfiai poggyászellenőrzés. Have you got anything to declare? Elvámolni való érzések, emlékek, izmok, csalódások, mozdulatok, kettősök, félelmek, fejbiccentések, szólók, ölelések, remények? Bármi? Nincs?! Akkor rendben van, nincs más feladat, mint várni. Várni a menetrendszerinti Globalizált Godot Expresszre közösen, türelmesen (…) Emberi és koreográfiai árnyalatok egymás mellett, akár Oliviero Toscani világhírű fotóin, épp csak itt táncban. United colors of Akram Khan.

Akram Khan bangladeshi szülők gyermekeként Londonban született, az 500 éves klasszikus indiai tánctechnikát, a kathakot tanulta a világhíres Sri Pratap Pawar guru vezetésével az Indiai Táncakadémián. Később kortárs tánctanulmányokat folytatott a De Montfort Egyetemen és a Northern Kortárs Tánciskolában Leedsben, ahol előadó-művészeti diplomájában az eddigi legmagasabb érdemjegyet kapta. A világ minden táján fellépett, többek közt Pandit Ravi Shankarral a Dzsungel könyvében, Peter Brook rendezésében a Mahábháratában Jonathan Burrows közreműködésével. 1999-ben megnyerte a Jerwood Alapítvány koreográfiai díját, kiemelt pozíciót vívott ki magának, amikor a 2000-ben, X-group néven az Anne Teresa De Keersmaeker vezette PARTS Táncakadémián 25 táncosból szerveztek munkacsoportot.

Akram Khan Company: Fotó: Hugo GlendinningAkram Khan Company: Fotó: Hugo Glendinning

Az X-group-ban szerzett tapasztalatok nyomán 2000 augusztusában alapította saját társulatát, mely azóta óriási sikerrel turnézik és varázsolja el lelkes közönséget és táncszakmát. Akram Khan 2001-ben a Royal Festival Hall (London) rezidens koreográfusa lett, majd munkája elismeréseképpen, 2003-ban társult művésszé avanzsált, ő volt az első, aki nem zenészként kapta meg ezt a státuszt. 2005 óta a Sadler’s Wells Theatre (London) társult művésze. Saját társulata a nemzetközi táncélet számos nagyságával dolgozott már együtt, köztük Sylvie Guillemmel, Sidi Larbi Cherkaouival, legutóbbi bemutatójukon pedig a színésznő Juliette Binoche-sal. Akram Khan és csapata legutóbb 2006 januárjában járt Budapesten.

Jegyárak: 2500 Ft, diák: 1900 Ft, a Trafó bérlet érvényes

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Helyszín: 
Várkert Bazár
Időpont: 
2018. szeptember 20. 19:00
plakát

Szeptember 20-án folytatódik a magyar irodalom nagyjait, izgalmas kapcsolatait, szerelmeket és barátságokat bemutató Várkert Irodalom-sorozat a Várkert Bazárban.

Centrál Színház

Szeptember 16-án Centrál-nap a Révai utcában és színes programok a színházban.

fotó Gordon Eszter

A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café a pesti belváros művészeti központja: hat évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg.