Placcc 2009

Időpont: 
2009. október 2. 0:00 - péntek - 2009. október 11. 0:00 - vasárnap

Színes betonkeverők a belváros szívében, kanapé-építés és élő galéria az utcán, hangosan gondolkodó bevándorlók és barlangban daloló kóristák. Ez is Budapest. A zaklatott felszín alatt meghökkentő, szürreális, szórakoztató, provokatív és vicces. A tavaly őszi siker után a Placcc Fesztivál október 2-11. között ismét felkavarja az állóvizet. Színészek, zenészek, képző- és iparművészek, építészhallgatók a városlakókkal közösen újratervezik a helyet, ahol élünk, hogy valóban otthon érezzük benne magunkat. Budapest 2.0

A PLACCC Fesztivál 2008-ban indult útjára, hogy népszerűsítse a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. Ennek köszönhetően idén egy kivétellel magyar produkciókat láthat a közönség Budapesten. Az alkotók a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat, és több oldalról járják körül az otthon fogalmát.

A programokról:

Space (NL): The Place Where We Belong (A hely, ahova tartozunk)
Az Amszterdamban működő SPACE kollektíva új produkciót mutat be a Placcc Fesztiválon. A magyar Ardai Petra és férje, a holland Luc Van Loo dokumentum-színháza a nemzeti identitás kérdését járja körül, és társadalmi problémákat tesz személyessé. Petra ismeretlen járókelők véleményét kéri ki arról, hogy ha el akarná hagyni Hollandiát, akkor Budapest megfelelő hely lenne-e a családjuk számára új otthonnak. Az előadás közönsége a provokatív utcai beszélgetéseket élőben a magasból, egy szálloda üvegablakán át, valamint a színésznőre erősített kamera segítségével monitorokon és fülhallgatókon keresztül követheti nyomon. A Space kollektíva pár éve a Holland Cunami című előadással vált ismertté Magyarországon.

Soharóza Kórus /Göttinger Pál / Halas Dóra: Mindenütt jó
Göttinger Pál színházi rendező és a Halas Dóra vezette Soharóza Kórus különleges helyszínen, a Szemlőhegyi-barlangban mutat be rendhagyó produkciót a Placcc Fesztivál felkérésére. A kísérleti kórus számára a hang a legmegfelelőbb módja egy tér belakásának és egy másik ember megszólításának. A fiatal rendező – aki maga is húsz éve énekel – színészt lát a kóristákban, akik ezúttal átlépik a megszokott határaikat. Mozogni, improvizálni kezdenek, megbolygatják a teret és kitágítják a zene fogalmát. A közönség a gyönyörűen megvilágított cseppkövek sétálva válik a produkció részéve. A Soharóza tagjainak egy része szerepelt a Göttinger-féle Cupido és a Halál című operaelőadásban, valamint olyan színházi alkotókkal dolgozott együtt, mint Bodó Viktor (Szputnyik) és Schilling Árpád (Krétakör).

Haszondesign Projekt
A Haszondesign négy alkotócsoport közös, mégis egymástól független vállalkozása. A fiatal művészek a szükséges, de csúnya, szürkeségükben szinte láthatatlan budapesti felületeket, tárgyakat szépítik meg. Élő galériává alakítják például a VIII. kerület egy részét és újjávarázsolják az elhagyatott, ronda pinceajtókat. A köztéri alkotások egy része nyilvános workshopok-on születik meg, és a kreatív megoldásokhoz a városlakók segítségét is kérik. Akinek kedve támad, színesre festhet például egy betonkeverő autót vagy műanyag kannákból építhet köztéri kanapét. A Haszondesign Projekt célja, hogy megismertesse a design-ban rejlő lehetőségeket és megmutassa, hogy kis változások is komoly hatással bírnak a közérzetünkre. Közreműködő alkotócsoportok: Szövetség‘39 Művészeti Bázis, Újirány csoport, Virtuálmogyoró Stúdió és az 1000%.

Téreltérítés Munkacsoport: Belvárosi Szmogreduktor
Napjainkban a hagyományos városi ökoszisztéma légköri egyensúlya a közlekedés emissziós terhelésének hatására drasztikusan felborult. A klimatikus krízis miatt pusztulnak a városi struktúrák és lassan eltűnnek az utcai járókelők. A Téreltérítés Munkacsoport fiatal kutatói és aktivistái a városi élettereket akarják megmenteni a Biokatalizációs Szmogreduktorral. A kísérleti állomás a Blaha Lujza téri levegőszennyeződést csökkenti, és hatása azonnal érezhető. A könnyűszerkezetes kupolában működő berendezés eredeti, őshonos balatoni algamassza segítségével alakítja át a szennyező vegyületeket és szénhidrogéneket vízzé és oxigénné. A különleges élőlény az algaszaporítóban fejti ki jótékony hatását. A Blaha Lujza téren dokumentumfilm mutatja be, hogyan fejtik le kézzel az algát a Balaton vízfelszínéről, és hogyan vizsgálják be a laboratóriumban. Paradox módon a roppantul összetett működésű, modern városok lakóinak megmentője az egyik legegyszerűbb felépítésű, igénytelen élőlény lehet.

További információ és a fesztivál részletes programja a www.placcc.hu-n található.