Deti Picasso (RU/ARM) & Schtimm (NO)

Helyszín: 
Időpont: 
2009. október 7. 20:00 - szerda

Moszkva egyik legpörgősebb és legeredetibb zenekara, az örmény Deti Picasso ezúttal vadonatúj, elképesztő anyaggal mutatkozik be új oldaláról, míg a legeslegészakibb norvég zenekar zavarba ejtően szép dalaival egy képzelt orosz költő verseire, ami világhírnevet hozott nekik, mindezt a két formáció 10 születésnapja alkalmából egy hatalmas örömünnepen.

Deti Picasso (RU/ARM/HU):
Ha Djivan Gasparyan az örmények melankolikus természetét tükrözi, a System Of a Down pedig az ellenkezőjét, akkor a moszkvai örményekből álló Deti Picasso eme két érzésvilág ötvözetét nyújtja. Ezúttal viszont Moszkva egyik legjobb együttese, a hazánkban már kultuszzenekarként emlegetett Deti Picasso ötöse nem a már bejáratott örmény programmal érkezik, hanem egy extrémebb, kísérletezőbb orosz nyelvű avantgárd hatásokkal tarkított műsorral, melyre a zenekar 10 éves jubileumi koncert-sorozatának alkalmából kerül sor az A38 Hajón. Az új, immár orosz nyelvű album 2010 őszére várható. A zenekar kelet-európai turnéját követően Oroszországban, a Kauká-zusban és Skandináviában lép majd fel.
A jubileumi sorozat keretein belül a Deti Picasso norvég testvérzenekarával, a Schtimm „minimalizált” felállásával koncertezik.

A System Of A Down keleti rokonai, az Ararat völgy és a moszkvai klubok egyik legfontosabb rockzenekara, Európa egyik legeredetibb world music formációja az örmény-orosz Deti Picasso a két évvel ezelőtti Glubina („Mélység”) avant rock albumának anyagát játssza először az A38 Hajón.

A Deti Picasso már többször járt Magyarországon, tagjai igen jó viszonyt ápolnak a Másfél zenészeivel és Grencsó Istvánnal, ennek eredményeként közös fellépésekre sőt, közös számok írására került sor.

Talán ennek is köszönhető, hogy itthon valóságos kultusz alakult ki az örmény-orosz zenekar körül, és sokaknak öröm, hogy e különleges, finom és szuggesztív énekesnő, illetve nagyszerű zenekara az A38-on tartotta legfrissebb albumának (Turbo Mairik, 2008) lemezbemutató koncertjét.

Október 29-én a Deti Picasso kicsit szokatlan formában, kevésbé pörgős, de annál misztikusabb produkcióval lép a Hajó színpadára. A két évvel ezelőtt megjelent és most már szinte kultikussá vált „Glubina” c. lemez anyagát, valamint a legújabb orosz nyelvű dalokat adják elő. Európában a zenekar eddig csak egyszer, a Sziget Bahia színpadán mutatta be orosz nyelvű anyagát a Kashmir vonósnégyes kíséretében.

Schtimm (NO):
A Trondheim-i székhelyű, eredetileg Észak-Norvégiából származó dunkelpop/alcojazz Schtimm zenekar a Deti Picasso-val együtt az A38 Hajón ünnepli alakulásának tizedik évfordulóját. A Deti Picassohoz hasonlóan, az alapító tagok testvérek, ebben az esetben viszont nem ketten, hanem hárman vannak (két fiú és egy lány): Erling, Kåre és Bjørg Riibe-Ramskjell. A Schtimm lemezeken pedig rendszeresen vendégszerepel Hank von Helvete, a Turbonegro, napjaink talán leghíresebb norvég glam rock zenekarának frontembere. A Schtimm tagjainak egy része jelenleg egy Træna nevű szigeten él az Atlanti óceán északi részén, ahol évente július hónapban szervezik Európa legnehezebben megközelíthető, de ugyanakkor egyik legszebb fekvésű fesztiválját, a Træna festet.
A Schtimm második stúdiólemeze (Plays Mrakoslav Vragosh) juttatta be a zenekart köztudatba. Az album egy fiktív orosz költő, Mrakoslav Vragosh, verseit dolgozza fel és csak jóval később derült ki, hogy ilyen személy nem létezik. Oroszországban ennek hatására a legnevesebb Soyuz kiadó 10.000 példányszámban adta ki a lemezüket, valamint a német Make My Day Records is leszerződtette a zenekart.
A Schtimm valószínűleg a „legészakibb” zenekar, mely valaha fellépett az A38 Hajón.

Hirdetés