Kortárs magyar fotográfia 2009

Helyszín: 
Időpont: 
2009. október 2. 0:00 - péntek - 2009. október 25. 0:00 - vasárnap

A Kortárs Magyar Fotográfia Alapítvány Kiterjesztett valóságok című kiállítást rendez két helyszínen, melynek központi megnyitójára a Pécsi Galériában 2009. október 2-án, 18.00-kor kerül sor.

A Pécs2010 EKF program támogatott rendezvénye, a Kortárs Magyar Fotográfia 2009 című tárlat összeállításához nem kizárólagosan magyar művészek alkotásait használták fel a szervezők, ennél érdekesebb és merészebb vállalkozásnak vélték velük párhuzamosan egy szélesebb rálátást nyújtani a kortárs európai művészet néhány szereplője által. A hagyománnyal szakítva nem kifejezetten fotóművészeket hívtak a programba, hanem olyan képzőművészeket, akik bár sokféle médiumban járatosak, mégis a fotó kiemelten fontos szerepet játszik munkásságukban.

A kiállítók olyan képzőművészek, akik számára fontos bizonyos átmeneti állapotok, megrendezett szituációk, modellezések megörökítése és erre az egyik legkézenfekvőbb mód ezen elrendezettségek állóképben történő bemutatása. Nem a valóság dokumentálása, konzerválása a cél, hanem általános bizonyosságok formába öntése, oly módon, hogy közben elbizonytalanítanak bennünket hitünkben a valóság iránt. A fotó empirikus, célja a valóság feltérképezése tapasztalati eszközökkel, de közben haszontalan illúziókat ad birtokba a számunkra. Ilyen például, hogy képes elhitetni velünk, hogy az emlékezést szolgálja, míg ennek épp fordítottja történik.

Hirdetés