Osztrák Filmhét - Götz Spielmann Retrospektive

Időpont: 
2009. október 16. 0:00 - péntek - 2009. október 21. 0:00 - szerda

Götz Spielmann néhány korai műve (Antares, A szomszéd, Erwin és Julia) mellett legutóbbi, díjnyertes filmje, a Revans áll az Örökmozgóban megrendezett osztrák filmhét középpontjában. A film szerelemről, gyilkosságról és szenvedélyről, bűnről és bűnhődésről szól, megcsalt reményekről és új esélyekről – és finom eszközökkel mutatja be, hogy az egyszerű kérdésekre nem mindig adhatunk egyszerű válaszokat.

A Revans több díjat is nyert, és 2009-ben a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölték.

A filmhét megnyitójának vendége a rendező, Götz Spielmann

Részletes program:

 • 16. péntek 20.00 Revans/Revanche (2008) - with English subtitles, A vetítésen vendégünk a rendező, Götz Spielmann.
 • 17. szombat 18.30 Antares (2004) – with English subtitles, 20.30 Szomszéd/Der Nachbar (1992) – with English subtitles
 • 18. vasárnap 18.30 Revans/Revanche (2008) - with English subtitles, 20.30 Antares (2004) - with English subtitles
 • 21. szerda 20.30 Erwin és Júlia/Erwin und Julia (1990) - with English subtitles

A filmhéthez kapcsolódóan a hónap során további sikeres osztrák filmeket is vetítik:

 • 7. szerda 16.30 Mozart (1955, Karl Hartl)
 • 10. szombat 20.30 Örökösök (Die Siebtelbauern, 1998, Stefan Ruzowitzky)
 • 18. vasárnap 16.30 Örökösök (Die Siebtelbauern, 1998, Stefan Ruzowitzky)
 • 19. hétfő 20.30 Rejtély (Caché, 2005, Michael Haneke)
 • 20. kedd 16.30 Mindennapi kenyerünk (Unser täglich Brot, 2005, Nikolas Geyrhalter)
 • 21. szerda 16.30 Pénzhamisítók (Die Fälscher, 2007, Stefan Ruzowitzky)
 • 27. kedd 18.00 Darwin rémálma (Darwin’s Nightmare, 2004, Hubert Sauper)

Erwin és Júlia
Erwin und Julia, osztrák, 1990, r, f: Götz Spielmann, o: Peter Zeitlinger, sz: Heinz Weixelbraun (Erwin), Julia Stemberger (Karin), Wolf Bachofner (Wolf), Oda Thormeyer (Claudia), 101 perc, Angol felirat
„Néhány bécsi történet. Erwin vidékről jött a városba, szép reményekkel telve: színész szeretne lenni. Karin pincérnő egy külvárosi kávéházban és kis híján tönkretette a szerelem. Wolf író, neki azért esik nehezére az élet, mert az írásai rosszak. A német Claudia itt ragadt ebben a neurotikus városban, ahol érthetetlen módon mindenki szenved. Mindannyian egy másik életet keresnek, a saját életüket, az igazi életet. Ha nem hangzana fellengzősen, a Különös vágyakozás címet adtam volna a filmnek - amely valahol talán Bécsről is szól.” (Götz Spielmann)

A szomszéd
Der Nachbar, osztrák, 1992, r, f: Götz Spielmann, o: Peter Zeitlinger, sz: Rudolf Wessely (Pawlik), Dana Vávrová (Michaela), Wolfgang Böck (Herbert), Hana Chainer (Agnes), 92 perc, Angol felirat
„Rudolf Pawlik élete beszabályozott, szenvedélyei egyszerűen kielégíthetőek, kapcsolatai szegényesek: betegeskedő szomszédasszonyának minden este ételt hoz a vendéglőből. Egy nap meghal az öregasszony és kellemetlen hagyatékaként Pawlik megismerkedik a fiával, egy stricivel, aki élettársával, Michaelával és annak kislányával beköltözik a szabaddá vált lakásba. Götz Spielmann szelíd trillere patinás kétszobás lakásokban, egy poros regénykölcsönző boltban és a piroslámpás negyedben játszódik, hamarosan szerelmi háromszöggé alakul át: az öregember mohó önfejűsége alaposan felforgatja kezdetben zavaró szomszédainak életét…” (Robert Weixlbaumer, Die Presse).
„Egy magányos, öreg regénykereskedő peep shw-ban dolgozó fiatal szomszédnőjét szereti, az meg egy stricit: olcsó filléres regényekből vett álmok, sötét folyosókon megbújó magányok. Nem művészfilm, nem kommersz. Spielmann már régóta külön kategória. Rudolf Wessely személyében mesteri színészt nyert meg magának, Dana Vávrovával (Amadeus) pedig egy sztárt.” (Veronika Franz, Kultur, 1993.06.18.)

Antares
Antares, osztrák, 2004, r, f: Götz Spielmann, o: Martin Gschlacht, sz: Petra Morzé (Eva), Andreas Patton (Tomasz), Susanne Wuest (Sonja), Dennis Cubic (Marco), 119 perc, Angol felirat
A harmincas éveinek közepén járó Eva családanya és feleség, látszólag boldog házasságban, figyelmes férjjel és egy kamaszlánnyal. Véletlenül ismeri meg Tomaszt, egy orvost, akivel néhány szenvedélyes éjszakát tölt együtt, mielőtt az – Eva intim fotóival – ismét eltűnik. A féltékeny pénztároslány, Sonja azt hazudja, hogy terhes, hogy csapodár barátját, a plakátragasztó Marcót tartós kapcsolatra kényszerítse. Az ingatlanügynök Alex, akit durvasága miatt kidobott a felesége, gyűlölettel és erőszakkal kompenzálja tehetetlenségét. Mindannyian egy elővárosi lakótelep lakói, sorsuk kereszteződik a boldogság és a másik közelségének keresése közben.
A film arról szól, hogyan éli meg három pár a szerelem kezdetét és végét, hogyan próbálnak meg úrrá lenni a szenvedélyen, féltékenységen, a veszteségtől való félelmen, gyűlöleten és magányon. Itt a szexualitást nem lehet zárójelbe tenni. Maga a közeg érzéki, nem a tartalom. (Götz Spielmann)

Revans
Revanche, osztrák, 2008, r, f: Götz Spielmann, o: Martin Gschlacht, sz: Johannes Krisch (Alex), Ursula Strauss (Susanne), Irina Potapenko (Tamara), Andreas Lust (Robert), 122 perc, Angol felirat
A piroslámpás negyed szigorú törvénye: nem lehet kapcsolat az „alkalmazottak” közt. Az ukrán prosti, Tamara és stricijének samesza, Alex jól tudják ezt. Titkos szerelmük egyetlen esélye, ha kitörnek gyűlölt életükből. Az újrakezdéshez azonban pénz kell, ezért Alex elhatározza, hogy kirabolnak egy vidéki bankot. Kezdetben minden terv szerint alakul, de aztán a rendőr, Robert megpróbálja egy lövéssel megállítani a menekülőket. Tamarát halálos lövés éri. A kétségbeesett Alex nagyapja tanyáján rejtőzik el. A veszteség felett érzett fájdalma és a bosszúvágy nem hagyja nyugodni. Megkeresi a rendőrt és feleségét - aljas játék kezdődik, amely lassanként tönkreteszi Robert életét. (filmportal.de)
A Revans felépítése hihetetlen forgatókönyvírói és rendezői bravúr. (…) Teljesen naturalistán és szemléletesen mutatja be a városi és vidéki élet mindennapjait, az emberi viszonyokat és titkokat állítva a középpontba, anélkül, hogy nagy kérdéseket feszegetne vagy válaszokat keresne. A kérdés csak annyi, hogy ki a felelős, ha az életben valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk. Az osztrák rendező a Heimatfilmek nyomdokain haladva realista hűséggel, de nem szokványos módon meséli el a történetet, nála a hétköznapi élet nem mechanikus elveket követ, és néha hihetetlen módon függ össze minden mindennel. (Szabó Ágnes: Berlinbericht, Filmhu)

Götz Spielmann
A kortárs osztrák film egyik legjelentősebb alakja, forgatókönyvíró és rendező. 1961-ben született Welsben, Bécsben nőtt fel. Már iskolás évei alatt elkezdett forgatókönyveket írni és rövidfilmeket rendezni. Érettségi után néhány hónapot Párizsban töltött. 1980-87 között a Bécsi Filmakadémián tanult forgatókönyvírást és filmrendezést. Első játékfilmje 1990-ben az Erwin és Júlia. 1993-ban A szomszéd című filmjéért a Viennale Bécsi Filmdíját nyerte. Antares című filmje több mint harminc fesztiválon szerepelt. Legújabb alkotását, a Revansot 2009-ben Oscar-díjra jelölték a Legjobb Külföldi Film kategóriában. 2006-ban saját filmvállalatot alapított (Spielmannfilm). 2007-ben Linzben mutatták be Imperium című színdarabját.

Hirdetés