Kéknyúl - Criminal Funk a Müpa-Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben

Közreműködők: Palya Bea és Sena Dagadu.

Idén 10 éves a Kéknyúl zenekar, amelyet egy egész estés kísérletező koncerttel ünnepelnek. A Criminal Funk est a bűnügyi filmek izgalmas zenei világába invitálja az érdeklődőket. A koncert a Müpa Hey, June! nyárindító programsorozatának részeként 2018. június 20-án 20 órától kerül megrendezésre.

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl egyedülálló színfoltja a hazai klub- és fesztivál-körforgásnak. A zenekar az elmúlt tíz évben nagy ívet járt be, a kezdeti blues-jazz formációból mára egy négy lemezes, az összes jelentősebb fesztiválon fellépő, a Müpa nagytermében egész estés koncerteket adó együttes lett. Számos izgalmas produkcióval léptek fel a világ különböző pontjain, többek között Németországban, Marokkóban, Észtországban, Ausztriában és Romániában.

Az est során egy fiktív krimi soundtrack albumát hallhatja a közönség.  A klasszikus krimi bűnesetek úgy értékelődnek át a koncert során, hogy a dalok többsége társas kapcsolatokról, emberi jellemről, azok hibáiról, "bűneiről" szólnak. A krimi bűnügyi toposzait, motívumrendszerét e mentén alakítják a művészek.
A koncertet a kísérleti attitűd, az improvizatív elemek és a krimi-zene különleges műfaja teszi egyedülállóvá. A zenészek alakítják a narratívát, így megalkotva a nem létező bűnügyi kerettörténetet.

A krimi-zene műfajában fontos szerepe van a vonós hangszereknek feszültségkeltő, izgalomfokozó hatásuk által. A Kéknyúl a korábbiakban nem kísérletezett ilyen hangszerekkel, azonban erre a különleges alkalomra az egyedülálló Hammond orgona köré épülő hangzás vonósnégyessel, továbbá egy húsz tagú vegyes karral egészül ki. A rendhagyó koncertélmény során Palya Bea és Sena Dagadu vendégművészek egyedi zenei világa is ötvöződik a zenekar saját dalain keresztül, amelyek közül néhányat újrahangszerelve is hallhatunk. Senával már a korábbiakban is koncertezett együtt a csapat, azonban Palya Bea most először lép színpadra a Kéknyúllal, amely izgalmas hangkavalkádot ígér. Azt est során a csapat készülő negyedik lemezéről öt új dal is elhangzik.

Kéknyúl zenekar tagjai:
Premecz Mátyás – Hammond, zenekarvezető
Andrew Hefler – vokál
Jász Andris – szaxofon
Badics Márk – dob
Mata István – basszusgitár
Kováts Gergő – bariton szaxofon
Csókás Zsolt – gitár
Puskás Csaba – trombita