Budavári Palotakoncertek az Oroszlános udvarban

Az operett és a tánc nyári ünnepe idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre.

Augusztus 3-án és 4-én a Budapesti Operettszínház Bor, dal, asszony című estje lesz látható Lőcsei Jenő rendezésében, míg augusztus 5-én a Kelet tangója címmel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép fel, Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

A szuperprodukciókra magas színvonalú színpad-, hang-, és fénytechnikával készülnek minden évben a rendezők, a Budapesti Operettszínház sztárszólistáit a színház 50 fős szimfonikus zenekara kíséri, Makláry László dirigálásában és a 20 fős Balettkar is közreműködik. 2017 óta pedig emeltük a tétet a Budai Várban, Budavári Palotakoncertek fesztivállá nőtte ki magát. Az operett est mellett már a kiemelkedően magas színvonalú hagyományos néptánc és népzenei produkcióiról ismert Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncszínházi előadásai is színpadra kerülnek a páratlan hangulatú Oroszlános udvarban.
Dr. Vadász Dániel és Nacsa Olivér 2013-ban azzal az a céllal hozták létre az első operett gálát a Várban, hogy a színházi évad nyári csöndjét megtörjék és az impozáns környezetnek köszönhetően a lehető legtöbb emberhez eljuttassák a ma már hungarikumként jegyzett magyar operett műfaját. A terv célt ért, hiszen nem csak a helyszínen, de a televíziós közvetítésnek köszönhetően több százezren a képernyők előtt ülve is részesei lehetnek a nem mindennapi műsornak.

2018. augusztus 3-4. 20.30
Bor, dal, asszony – a  Budapesti Operettszínház gálaműsora

A kétrészes összeállításban – melynek mottójául Luther Márton mondása áll: „Aki nem szereti a bort, az asszonyt és a dalt, bolond marad egész életében” – helyet kapnak a legkiválóbb operettszerzők – mások mellett Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss, Suppé, Sullivan, Ábrahám Pál és Jacques Offenbach – legismertebb szerzeményei, és méltatlanul elfeledett remekei.
Az Operettszínház társulatának legmagasabb állami díjakkal kitüntetett balettművész-koreográfusának, Lőcsei Jenőnek rendezésében, a legnagyobb sztárok és fiatal tehetségek közreműködésével a felcsendülő népszerű slágerek a tánckarral és a kórussal kiegészülve egy-egy blokkban dramatikusan is összekapcsolódnak. Rövid dialógusokkal és látványos, sokszor fanyar humorú koreográfiával megalkotott program tematikusan mutatja be az operett nagy témáit.
A szólisták: Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Cseh Antal, Csuha Lajos, Dancs Annamari, Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Dolhai Attila, Frankó Tünde, Kalocsai Zsuzsa, Kardffy Aisha, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, Laki Péter, Lévai Enikő, Lukács Anita, Oszvald Marika, Peller Károly, Rab Gyula, Szendy Szilvi, Vadász Zsolt
Közreműködik: a Budapesti Operettszínház Ének- és Balettkara, valamint Zenekara
Zenei vezető: Makláry László
Karmester: Makláry László, Szabó Mónika
Rendező-koreográfus: Lőcsei Jenő

2018. augusztus 5.
Csárdás – A Kelet Tangója

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekarának produkciója
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncprodukciója egy szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a néptánc és a népzene nyelvén; felhőtlen szórakozást ígérve az érdeklődőknek.
Az Észak-Amerikában és Európában már több sikeres turnét megért táncszínházi előadáson a nézők – miközben végig követik a főszereplő szerelmespár konfliktusát, illetve egymásra találását – gyönyörködhetnek a Kárpát-medence táncainak szépségében, virtuozitásában, zenei világának sokszínűségében és gazdagságában.
Zene: Árendás Péter, Rossa László, Kelemen László
Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész
Jegyek kaphatók a Budapesti Operettszínházban, az Interticket országos hálózatában és a jegy.hu-n.