Giuseppe Verdi: Rigoletto a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A Szabad Tér Színház produkciója a Magyar Állami Operaház együttműködésével augusztus 5-én.

A Rigoletto kimódolt története barokkosan ellentmondásos, és kitartóan hömpölyög az elkerülhetetlen, sötét végzet felé. Verdi talán legnépszerűbb műve a meghasonlottság és az önfeláldozás tragédiáját magával ragadó zeneiséggel mutatja fel egy nagyszabású előadásban, ami idén a Budapesti Nyári Fesztivál másik kiemelt operabemutatója.

A fura udvari bohóc cinikus és kíméletlen, de biztonságban érzi magát, hiszen ő a nőfaló mantovai herceg kegyence. És ha ez nem volna elég, egy másik hatékony módszerrel is rejtőzködik: egészen másnak mutatja magát, mint amilyen valójában. Minden energiájával, nagy profizmussal simul és alkalmazkodik, de gonosz nihilizmusa csupán hivatali kellék. Civilben egy ártatlan, tiszta lányka, Gilda aggódó édesapja, és éppen ezt a lányt szemeli ki ismeretlenül a herceg, akinek a hálójába kerül. Rigoletto bosszút forral. A baljós események egy átokkal kezdődnek, amely éppen Rigoletto kettős személyisége és a szerelmes Gilda önfeláldozó tisztasága miatt teljesedik be.

Az operarajongók egyik kedvenc darabjának nagy színészi kihívásokat tartogató címszerepében Guiseppe Altomare, világhírű olasz bariton mutatkozik be először a magyar közönségnek, a csábmester Mantovai herceg bőrébe pedig az elmúlt évek egyik legfontosabb és legizgalmasabb tenorjaként emlegetett mexikói Arturo Chacón-Cruz bújik a Margitszigeten.
Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara
Szereposztás:
Rigoletto: Giuseppe Altomare
Mantovai herceg: Arturo Chacón-Cruz
Gilda: Szemere Zita
Sparafucile: Gábor Géza
Maddalena: Szántó Andrea
Monterone: Kőrösi András
Marullo: Káldi Kiss András
Borsa: Kiss Péter
Ceprano: Szüle Tamás
Ceprano grófné: Simon Krisztina
Giovanna: Balatoni Éva
Apród: Zavaros Eszter
Porkoláb: Kristóf István
Szövegíró: Francesco Maria Piave, Díszlettervező: Csikós Attila
Jelmeztervező: Velich Rita, Koreográfus: Lőcsei Jenő
Varsányi Anna nyersfordítását a felirathoz átdolgozta: Orbán Eszter
Megbízott karigazgató: Csiki Gábor
Rendező: Szinetár Miklós / Harangi Mária

A mexikói Sonorából származó Arturo Chacón-Cruz az elmúlt években az egyik legfontosabb tenorként került be a köztudatba, izgalmas előadásaival számtalan neves színházban és koncertteremben lépett fel szerte a világon, nagyjából húsz országban több mint ötven szerepet énekelt el. Amióta 2005-ben megnyerte Placido Domingo Operalia Énekversenyét, Arturo karrierje folyamatosan felfelé ível. Repertoárjában mindenki szerepel Bellinitől és Donizettitől Puccini-ig és Verdi-ig. Legnépszerűbb szerepei: Rodolfo, a Mantovai herceg, Alfredo, Jacopo Foscari, Gabriele Adorno, B.F. Pinkerton, Hoffmann, Werther és Rómeó, csak hogy néhány nevet említsünk.
Ebben a szezonban a legnagyobb szerepei között találjuk a barcelonai Werthert, Des Grieux szerepét Massenet Manon Lescaut-jában, a római és valenciai Traviatát, a Carmen Don Joséját Palermóban és Zürichben, de a kritikusok által dicsért Macduff alakítását Los Angelesben és Bécsben is. Sok más egyéb fellépése mellett az éppen készülő előadásai között szerepel a Bohémélet San Franciscóban és Hamburgban, a Traviata Münchenben és Rómában, a Rigoletto Los Angelesben és Veronában. Nemrégiben Münchenben, Bécsben, Valenciában, Rómában és Los Angelesben énekelte Alfredo Germont szerepét a Traviatában, a San Franciscó-i Operában, Mexikóvárosban és Firenzében alakította a Rigoletto Mantovai hercegét, a moszkvai Bolsoj Színházban Berlioz Faust elkárhozásában alakította a címszereplőt, a Carmen Don Juanjaként pedig Lyon, Hamburg, Tel-Aviv, Palermo és Zürich színpadain hódított. Szintén Faust szerepében debütált Boito Mefistofele című művében, a Collegiate Chorale kíséretében ezzel a szereppel tért vissza a Carnegie Hallba. Arturo a milánói La Scala színpadán Hoffmannként debütált, a közönség és a sajtó is kitörő lelkesedéssel fogadta: “Tökéletesen alakítja az epekedő költőt, fiatalosságával csak még vonzóbbá tette a karaktert, mesterien használta hangszerét még a magasabb regiszterben is, összességében egy briliáns alakítás”. (GB Opera)
Hatalmas diszkgráfiája mellet most jelent meg a művész első szólólemeze, az Arturo Chacón le canta a México már kapható: a Naxos kiadó gondozásában megjelent lemezen az énekes a legszebb mexikói dalokat adja elő az Orquesta Filarmónica de Sonora zenekar közreműködésével.
Arturo hosszú ideje tartó és fontos kapcsolatokat ápoló korunk két kiemelkedő előadójával, Placido Domingóval és Ramón Vargasszal. Mióta 2005-ben felfedezte Arturót, Placido Domingo barátja és mentora maradt a fiatal művésznek, számos alkalommal osztoztak az operák és koncerttermek színpadain. Arturo szintén értékes barátságot ápol Ramón Vargasszal aki mentora, tanára és barátja lett az elmúlt évtizedben.