A billentyű ezer arcát mutatja meg a Zeneszüret Fesztivál

A Filharmónia Magyarország Nkft. idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a hagyományos őszi fesztiválját, a Zeneszüretet.

Az országban egyedülálló egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét. Annál fantasztikusabb élményben senkinek nem lehet része, mint, hogy lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botlik, bármerre is jár a városban. Ezért a Filharmónia Magyarország Zeneszüret Fesztiválja által idén újra elárasztja Pécs minden szegletét a zene.

Szeptember 6. és 9. között a hangversenyek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, ifjúsági műsorok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat. Az idei év középpontjában a billentyű áll, melynek ezer arcát mutatja be a fesztivál.

A Zeneszüret Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként a verista szerzők – Boito, Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli – műveiből összeállított, tartalmas operagálát hallgathat meg a közönség a Magyar Állami Operaház előadásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével. A Verista operagálát megelőzően a Prológus által jobban megismerhetik az est folyamán elhangzó műveket, melyről az Operaház művészei beszélgetnek.

Ebben az évben különleges találkozásoknak lehetnek szem -és fül tanúi. Sigmund Groven szájharmonikajátéka találkozik Szamosi Szabolcs orgonajátékával. A Sípok párbeszéde című előadáson az orgona és a harmonika hangja fonódik össze Kéméndi Tamás és Kovács Szilárd előadásában. Kéméndi Tamás harmonikaművész és Gráf Vivien énekes egy világkörüli utazásra repít minden vendéget a népzene által.
Mi fán terem a kalimba? Ciki a komolyzene? A kérdésekre a választ megkapják a fesztiválon, ahol sok móka és kacagás vár a gyerekekre többek között a családi napon is. A felnőttek pedig egy kötetlen beszélgetésen ismerhetik meg jobban a Jelenkor című, Pécsett szerkesztett folyóirat múltját, értékeit, mely idén októberben 60 éves.

A fesztivál állandó programjai között szerepel a Fókuszban a harmonika című kiállítás, a Filmklub, a Filter Jegybárban megrendezett MikroHangversenyek, valamint városszerte olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá a Zenelépcső program keretein belül. Szeretettel várunk a Zeneműhelyben minden olyan vendéget, aki szívesen belesne a harmonika rejtelmeibe, miként lehet szétszedni, majd összerakni, hangosítani és megszólaltatni a hangszert.
 

Jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a Kodály Központban (Pécs, Breuer Marcell sétány 4., +36 72 500 300) és a Filter Jegybár (Pécs, Színház tér 2.), az ismert jegyirodákban, a www.jegymester.hu oldalon, valamint koncertek előtt a helyszínen. További információ a fesztiválról a www.filharmonia.hu oldalon.