Atlantic Flight Repülőiskola – elsősök Csodaországban

Mintegy ötezer elsős általános iskolást lát vendégül szerdától péntekig a Fővárosi Nagycirkuszban a Repülőiskola című előadás.

Az előadásokhoz kapcsolódó kiadványban a Magyar Cirkuszművészeti Magazinban Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszönti a nézőket és az olvasókat..

„Egyre többet hallunk napjainkban a megújuló cirkuszművészet társadalmi hasznosságáról, a közösségi felelősségvállalásról, a cirkuszművészet üzenetéről. Egyre inkább elbizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni. A cirkusz több mint egyszerű szórakoztatás, kétcsatornás, oda-vissza alapon működő, a társadalom aktuális kérdéseire reagálni tudó, véleményformáló előadó-művészeti ág. A cirkuszművészet sokszínű, gazdag világával, több százéves múltjával az európai kultúra értékes és jelentős része, a kultúra egy olyan szegmense, amely egyszerre képes megszólítani több generációt az óvodáskorú gyermektől a nagyszülőig.

A Fővárosi Nagycirkusz nevelési-oktatási programjai komplex és átgondolt stratégiáról árulkodnak, amely az iskolába lépés első pillanatától kíséri végig a gyermeket egészen a középiskola végéig. Folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek segítségével el tudják juttatni az emberekhez a cirkuszművészet által képviselt értékeket, mint a bizalom, a tolerancia, a kitartás, az alázat vagy a csapatmunka öröme. A cirkusz formálni, alakítani tudja a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát; új szemléletmódot tud teremteni sajátos szimbolikájával; képes példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményével.

Ezek a programok segítik az általános és középiskolás gyermekeket a tanulásban, fejlődésben, ugyanakkor egy, a világra nyitott, széles látókörű, befogadó, a művészetekre érzékeny generáció kialakulását is támogatják. A Fővárosi Nagycirkusz új, első osztályos tanulóknak szóló programja során egy olyan műsor született meg, amely hozzájárul ahhoz, hogy a nebulók könnyebben tudjanak kialakítani bizalmi kapcsolatot tanítójukkal és társaikkal, amely egy felszabadult, játékos szórakozás közben bevezeti őket az iskola világába. A lenyűgöző cirkuszi produkciók egy olyan történetben mesélik el ennek az új, különleges világnak a csodáit, amely során könnyebben tudják befogadni az új impulzusokat. Az előadáshoz jó szórakozást, az új tanévhez pedig eredményes munkát kívánok!”
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

Izgalmas utazás a tudás és a felfedezés világába.
„A rendhagyó órák kapcsán tapasztalt nagyfokú érdeklődésen és pozitív visszajelzéseken felbuzdulva újabb pedagógiai ötletünk támadt, melynek lényege, hogy segítsünk az első osztályosoknak, akik szeptemberben rálépnek egy új útra, felfedezik az iskolát, mely által egy teljesen más élethelyzetbe kerülnek. Szeretnénk segítséget nyújtani a beilleszkedésükhöz, hogy jó kedvvel, kalandvággyal, odaadással, lelkesedéssel induljanak el az iskola útján. Ezért azt a gondolatot, amely az Atlantic Flight Nagycirkuszi utazásban eleve benne van, hogy fedezd fel a világot, ne félj az ismeretlentől és bátran tegyél egy nagy utazást, összekötjük a pedagógiával és azzal, amivel majd az iskolában találkozni fognak.

Az iskola is egy nagy utazás, ahol a világ különböző területeit és nézőpontjait ismerhetjük meg. Ha a gyerekek jó kedvvel, motiváltan, nagy lelkesedéssel indulnak az iskolába, az nekik, a pedagógusoknak és a szüleiknek is jót tesz. A tanároknak is nagy örömet szeretnénk okozni, akik ekkor kezdenek ismerkedni az osztályukkal s alapozzák meg a kapcsolatukat a diákokkal: egyfajta csapatépítés lehet ez a cirkuszi előadás, amely során egy közös élménnyel kezdik az évet.

Az Atlantic Flight műsor utolsó néhány előadására újragondoltuk a darab üzenetét, az előadás produkcióit ráhangoltuk az iskolakezdésre. Olyan lesz, mintha bepillantást nyernénk az iskola színes világába, de közben megtartjuk az utazást, mint metaforát. Az előadás legfontosabb mozgatórugója a benne lévő világszínvonalú, gyermekek számára is érdekes produkciók mellett a speciális dramaturgiai váz, melynek szövegkönyve Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgjának tollából származik.”
(részlet az előadás rendezőjével, Greifenstein Jánossal készült interjúból)