Varázslatos tengeri utazás, amazonasi esőerdők és forradalmi múlt

Izgalmas témák az október 16-án kezdődő Déli-Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztiválon.

A II. Déli-Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztivál (október 16–21.) legfontosabb témái idén a szülő-gyerek viszony, a rajongás pszichológiája és Latin-Amerika társadalmi és politikai kérdései lesznek. Az ingyenes programsorozat keretében izgalmas, díjnyertes latin-amerikai dokumentumfilmeket láthat a közönség. A vetítések mellett szakmai programokkal is készülnek a szervezők: az október 21-én, vasárnap 14 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetésen sikeres fiatal rendezők és producerek beszélgetnek a dokumentumfilm jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

Az idei válogatás számos alkotása a szülők és gyermekeik közti kapcsolatot dolgozza fel. Az Amazona című kolumbiai filmben egy rendezőnő faggatja anyját arról a sorsfordító döntéséről, amelynek nyomán elhagyta gyerekeit, és egy távoli esőerdőbe költözött. Az Alamar című mexikói film egy válás történetét mutatja be: egy kisfiú varázslatos tengeri utazás során búcsúzik halász apjától. A César étterme című ecuadori film egy Németországban élő vegetáriánus fiúról szól, akinek el kell döntenie, hogy átveszi-e apja ecuadori grilléttermét (a film rendezőjével az október 16-i vetítés után közönségtalálkozó is lesz). A szél örököse című filmben pedig egy nicaraguai forradalmár házaspár lánya kérdőjelezi meg szülei tevékenységét.
Több filmben megjelenik a rajongás kérdése is: ilyen például a nyugdíjas moziőrülteket bemutató Filmrajongók, vagy a Beyoncé-koncert előtt két hónapig sátorozó brazil rajongókat bemutató alkotás, a B-re várva.

Dokumentumfilm a 21. században – kerekasztal-beszélgetés
A nemzetközi porondon reneszánszát éli a dokumentumfilmes műfaj, és kezdenek elmosódni a határok a dokumentumfilm és a fikciós film között. Magyarországon azonban még mindig nehezen jutnak el a dokumentumfilmek a közönséghez. Mit tehetnek a rendezők, producerek és forgalmazók, hogy megkedveltessék ezt a műfajt a hazai nézőkkel? A fenti kérdésekről lesz szó a Déli-Doku egyik legfontosabb szakmai programján, amely a fesztivál utolsó napján, október 21-én, vasárnap 14 órától lesz a Bem moziban. A Dokumentumfilm a 21. században című beszélgetésen díjnyertes fiatal rendezők és producerek gondolkoznak majd közösen a dokumentumfilm-forgalmazás kreatív és újszerű megoldásairól, illetve bemutatják azokat a témákat is, amelyek az utóbbi években sikerrel vonzották be a közönséget a mozikba. A beszélgetés résztvevői Groó Diana nagyjátékfilmes rendező (Regina, Csoda Krakkóban), László Sára producer (Felsőbb parancs, Káin gyermekei), Muhi András Pires producer (Balaton Method, Virágvölgy), Révész Bálint rendező-producer (Nagyi Projekt) és Ugrin Julianna producer (A monostor gyermekei, Könnyű leckék, Egy nő fogságban) lesznek.

A filmes programok mellett a latin-amerikai konyhaművészet remekei, borkóstolók és latin bulik is várják közönséget. A Déli-Doku fesztivál minden vetítése és programja ingyenes.
A fesztivál részletes programjáról a Déli-Doku honlapján, illetve Facebook-oldalán található bővebb információ.