Új módszerrel a beszédközpontú nyelvtudásért

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

Bár hazánkban egyre nő az idegen nyelvet tanulók aránya, a tudásszintet illetően azonban egyre rosszabb helyet érünk el a felmérésekben. A legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a tanulók feszélyezve érzik magukat, amikor beszélni kell az adott nyelven. Ennek javításáért egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

Napjainkra már mindenki számára egyértelművé vált, hogy az életnek szinte nincs olyan területe, ahol ne volna szükség az idegennyelv ismeretre, egy-egy pozíció betöltéséhez pedig nem csupán a nyelvvizsga alapfeltétel, hanem az aktív, élő nyelvtudás szóban és írásban egyaránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szabályokkal, az előre megtanulható szövegekkel könnyebben megbirkóznak az emberek, ám amikor egy-egy váratlan, de valós élethelyzetben kellene megszólalni – legyen az akár egy egyszerű útbaigazítás –, azonnal leblokkolnak.

„Angol és német magántanárként, több mint egy évtizedes oktatási gyakorlattal egyértelműen kijelenthetem, hogy hatalmas nehézséget okoz az embereknek, amikor idegen nyelven kell beszélgetni. Még ha csupán néhány szavas mondatot kellene összerakni, akkor sem elég bátrak. Azt gondolják, hogy ha hibáznak, akkor kijavítják, rosszabb esetben kinevetik őket, és tartanak a kudarctól. Pedig a valóságban ennek épp az ellenkezője igaz. Ha például egy külföldi segítséget kér, egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy nyelvtanilag helyesen válaszoltak-e a kérdésére, hanem hogy megértette-e azt, amit mondtak neki. Ám ezt hiába érti meg mindenki, a gátlások nem oldódnak. Éppen ezért már jó ideje foglalkoztatott az, hogy miként tudnék ebben segíteni az embereknek, hogyan lehetne rábírni őket arra, hogy lazábbak, bátrabbak legyenek ilyen helyzetekben. Így fogalmazódott meg bennem egy nyelvi klub ötlete, ahol kötöttségektől és szabályoktól mentesen, tematikus estek keretében lehetne felszabadultan beszélgetni idegen nyelven” - meséli Budai Zsanett nyelvtanár, a Fella angol nyelvi klub alapítója.

Ez után hosszas előkészítő munka, a klub felépítésének kialakítása, csoportok tesztelése, feladatok kidolgozása következett, ám már csak néhány napot kell várni arra, hogy a klub elinduljon.
„Az utóbbi pár hónapban a kollégáimmal folyamatosan azon dolgoztunk, hogy egy hatékony és élményt nyújtó koncepciót dolgozzunk ki, ami a gyakorlatban is jól működik. Nagyon erős bennem a tenni akarás, hiszen nap mint nap látom a tanítványaim bizonytalanságát, riadalmát és önmagukkal való küzdelmét, amikor idegen nyelven kellene beszélni. Úgy gondolom, hogy ha a klubban feloldódnak és bátran beszélgetnek, akkor az nagy sikerélményt jelent, és óriási lendületet ad a fejlődésben. Az első rendezvényünk október 26-án lesz Budapesten, a Palack Borbárban, ahol abszolút kötetlen formában ismerkedhetnek egymással a leendő klubtagok, ízelítőt kapnak abból, hogy a későbbiek során milyen programokra számíthatnak, és persze a kvízek, társasjátékok sem maradnak ki, hiszen ezekkel remekül lehet oldani a hangulatot” – teszi hozzá a klub vezetője.
Fella angol nyelvi klub nyitóparti
2018. október 26., 18:00

Palack Borbár, Budapest XI. ker., Szent Gellért tér 3.