Garázsba áll a PIM Arany-busza

16 hónap alatt 30.000 kilométer, 250 helyszín, 95.000 látogató.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából indított autóbuszos vándorkiállítása óriási érdeklődés mellett tizenhat hónapon át járta az országot és a határon túli magyarlakta településeket. A 2017. júliusi indulás óta folyamatosan úton volt a busz, több mint 250 településre jutott el. Összesen közel 30.000 km-t tett meg, a legtávolabbi helyszín a Budapesttől 800 km-re fekvő Kézdivásárhely volt, de Erdély több más városában, sőt a Felvidéken és Horvátországban is bemutattuk a kiállítást.

A buszos vándorkiállítás sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy öt vendégkönyvet töltöttek meg az elismerő bejegyzések, ez év májusban pedig a Magyar Múzeumi Egyesület különdíjjal tüntette ki az Arany200-buszt.
A tizenhat hónap alatt közel 100.000-en láttákkiállításunkat, ami azt jelenti, hogy az Arany-busz minden időkegyik legtöbb látogatót vonzó vándor kiállítása volt.
Arany János életének fontosabb állomásain, Nagyszalontán, Debrecenben, Geszten és Nagykőrösön is járt a busz, végül pedig 2018. október 31-én, szerdán Arany életének utolsó helyszínére, a Magyar Tudományos Akadémia Székháza (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) elé érkezik.

Aki még nem látta, jöjjön el, 10 és 17 óra között még fel lehet szállni az Arany-buszra! Mindenkit szeretettel várunk! A kiállítás ingyenesen látogatható.

„Arany 200 busz” - a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása
A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak elkészítették az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” június elejétől járta az országot.
Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és a digitális eszközöket is beépítettek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. A kiállításhoz kérhető volt tárlatvezetés illetve foglalkozás is, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kollégák kísérték.