Antik ünnep és tudományos konferencia a Szépművészeti Múzeumban

Egész napos programsorozattal emlékeznek meg az Antik Gyűjtemény megalapításának 110 éves évfordulójáról a nemrég újranyitott Szépművészeti Múzeumban.

A december 5-i rendezvényen megelevenedik az ókor: a késő estig tartó rendhagyó eseményen költészet, bor, zene és színház várja az antik kultúra rajongót, délelőtt pedig tudományos konferenciával tisztelegnek a 100 éve született Szilágyi János György ókorkutató, az Antik Gyűjtemény újjáalapítója előtt.

Az egész napos rendezvényen mutatják be a Gondolat kiadó és a Szépművészeti Múzeum közös kiadásában megjelent Örvények fölé épülő harmónia című kötetet, amely Szilágyi János György interjúit, személyes levelezését, valamint a tiszteletére és emlékére született írásokat teszi közzé. A kiadványról Komoróczy Géza, a kötetek összeállítója-gondozója és Böröczki Tamás kiadói szerkesztő beszélget.
Az esti rendezvényen nagy szerep jut a zenének. Balogh Máté és Tornyai Péter zeneszerzők Euripidész Antiopé című, töredékesen fennmaradt drámájának felhasználásával írtak zeneműveket, és az érdeklődők meghallgathatják Jeney Zoltán: Etruszk nyitány című művét is.  Megszólal ezen az estén egy ókori fúvós hangszer, az aulosz is: az antik minták alapján rekonstruált hangszeren Bartek Zsolt játszik.

Az Antik ünnep irodalmi szekciójában öt kortárs költő, Imre Flóra, Kiss Judit Ágnes, Lator László, Várady Szabolcs és Kőrizs Imre arra vállalkoznak, hogy kipótolják Euripidész töredékes sorait. A vendégek nemcsak a görög drámaíróval, hanem egymással is versengenek ezen az estén: a vetélkedés második részében a gyűjtemény műtárgyai veszik át az ihlető szerepet, rögtönözésekre inspirálva a költőket.

A bor és az antik kultúra kapcsolatáról Bognár Róbert műfordító és Kőrizs Imre költő, klasszikus filológus beszélgetnek. Szó lesz ihletről és technológiáról, görög hatásról, a római hagyományról és a magyar borok kimondottan divatos, de olykor nyelvtani hibás latin neveiről is.

A különleges este beavató színházzal zárul. A közönség Euripidész Helené című drámájával ismerkedhet meg. A darab, amellyel Karsai György egyetemi tanár kalauzolásával ismerkedünk meg, új nézőpontból ábrázolja a trójai háborút: eszerint Helené, akinek elrablása miatt tört ki a tíz évig tartó háború, valójában sorsüldözött nő, aki soha nem is járt Trójában.

110 évvel ezelőtt, 1908 novemberében került a Szépművészeti Múzeumba egy 135 darabból álló antik szobrászati együttes, amely megalapozta a ma mintegy hatezer műtárgyat őrző Antik Gyűjtemény gazdag anyagát. Az elmúlt több mint száz évben ez a gyűjtemény lett Magyarországon az antik művészeti hagyomány megismerésének és kutatásának egyik fő színtere, az egyetlen Magyarországon, ahol a közönség közvetlenül találkozhat Hellász, Itália, Róma és tágabban az ókori Mediterráneum művészetével. A gyűjtemény állandó kiállítása most új helyszínen, új koncepció szerint újrarendezve, számos új műtárgyat bemutatva várja a látogatókat.
Részletes program a múzeum honlapján.