Törzsasztal Szabó Zoltán Attilával, Phan Bich Thiennel és Lakatos Gabival

2018. december 18-án délben, majd este 20:45-kor is látható a Törzsasztal adventi műsora a FIX TV-ben!

Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Dr. Phan Bich Thien költő, műfordító, a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Alapítvány elnöke és Lakatos Gabi jazzénekesnő vendégeskedik.

A sokszínű, igényes műsor az advent jegyében, ünnepi hangulatban idézi meg Petőfi költészetét. A Magyar vagyok című, 1847 februárjában született versét a hazai költőgéniusz őszinte híve és fordítója, Phan Bich Thien mondja el anyanyelvén, vietnámiul. Egyúttal a Simontornyai Fried-kastély megmentőjeként is ismert műfordító mesél „kétlakiságáról”, arról az őt gazdagító élményről, hogy évtizedek óta egyszerre nevezheti magát magyarnak és vietnáminak.

Mindezt a lélekállapotot hűen szimbolizálja az a siker, hogy éppen Thien asszony közreműködése révén, Simontornyán, a Mózsé-hegyen átadták az első hivatalos vietnámi buddhista szentélyt. Nem titkolja, ezzel az álma vált valóra, hiszen választott hazájának egy kis zugába „beköltöztette” szülőhazája (m)értékadó vallását, filozófiáját, egyfajta hidat, átjárót képezve a két ország; voltaképpen a keleti és a nyugati kultúra között.
Amúgy a szentély a Sió folyóra néző pagodája akár Hanoiban is helyet kaphatott volna a maga sárkányok díszítette, kettős hajlított háztetőjével, a kaput őrző két szent szobrával, amelyek közül az egyik az erőt, a másik a tudást jelképezi. Az odabent lévő harang a vietnámi buddhizmus bölcsőjéből, „Hue” volt császárvárosából származik, az udvart gránitoszlopok veszik körül, amelyek fölött lótuszalakú márványlámpák sorakoznak. A Szent Terem összes tárgya Vietnamból való…

A műsorban, amely immár a 79-ik a sorban, Lakatos Gabi jazzénekesnő a műfaj helyzetéről mesél, s nem titkolja: zenészként többre becsüli a kemény munkán alapuló sikert, mint a könnyen jövő, valamely televíziós tehetségkutató show-n, pillanatok alatt szerzett, ám szakmai értelemben nem kellőképpen alátámasztott ismertséget. A fiatal énekesnő, bizonyítva, hogy a jazz lényege az improvizálás, a Vinagora-aranyérmes Pentaton bor kóstolása közben, az itt és most élményét adva a nézőknek, dalra fakad!

Dúzsi Tamás az egy burgundi fajtát bordeaux-i fajtákkal házasító, a borértők körében rajongott nedűjét bemutatva elárulja: valóban a magyar pentaton hangsor összhangja adott neki inspirációt a bor megalkotásához, ezért is öröm számára, hogy az énekesnő, helytállónak tartva a megnevezést, egyfajta visszaigazolást ad neki frenetikus énekével, játékával.

A Törzsasztalról természetesen most sem hiányozhatnak Dúzsi díjnyertes borai mellett, a legnépszerűbb kortárs orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat példányai. Az irodalmi folyóirat legfrissebb, ünnepi számában – mások mellett – Varga Imre, Bíró József, Bolemant László, Draskóczi Ágnes, Kóbor Adriána, Petőcz András, Filip Tamás, Vörös István, Nico Vassilakis, Giovanni Fontana, és az író-műsorvezető, Szabó Zoltán Attila írásai is olvashatóak.