Hősnők est a Várkertben

Január 15-én folytatódik a magyar irodalom nagyjait, izgalmas kapcsolatait, fontos alkotókat bemutató Várkert Irodalom sorozat.

Az év első, Hősnők című programján öt inspiráló vendég mesél sikeres és küzdelmes pályájáról, irodalmi kapcsolódásairól és arról, egy-egy könyv mikor és miben segítette életét. Öt kivételes nő, akikre figyelünk – sporttól színpadon át az íróasztalig – először egy estén, csak a Várkert Irodalom nagyszínpadán!

A Várkert Irodalom sorozat két éve bemutatja azokat az alkotókat, akik írnak és azokat, akik olvasnak. A január 15-i estre öt különleges vendég érkezik – Al Ghaoui Hesna, Péterfy Bori, Risztov Éva, Törőcsik Franciska és Ugron Zsolna -, öt olvasó ember, aki kötődik az irodalomhoz, öt Hősnő, aki a maga területén kiemelkedő, és az esten szívesen elmondja, mi motiválja, mi adja a mindennapokhoz az erőt, honnan indult és mit formált rajta az életének nagy sikere vagy épp nagy küzdelme. És mik a sorsfordító könyvei. A beszélgetésben központban említjük az irodalmi kötődést, irodalmi kapcsolódást, kedvenc regényt, verset, hiszen egy-egy könyv, vers mindenki életében kulcsfontosságú.

2019. január 15., kedd, 19.00 - Várkert Bazár rendezvényterem
Vendégek:
Al Ghaoui Hesna Prima Primissima-díjas riporter, újságíró
Riportfilmjeivel kétszer nyert Kamera Hungária díjat. A Gázai övezetben forgatott riportja (Brother Blood Bullet) bekerült a 47. monte-carlói televíziós fesztivál döntős alkotásai közé. A libanoni palesztin menekülttáborokról készített riportjával 2008-ban harmadik helyezést ért el a CNN World Report pályázatán. Több kötet, köztük a Félj bátran szerzője.
Péterfy Bori énekes-színésznő
A Krétakör, az egykori Nemzeti Színház színművésze, a Péterfy Bori & Love Band énekese, alapítója. Áprily Lajos, Jékely Zoltán költők és Jancsó Adrienne előadóművész leszármazottja.
Risztov Éva
Olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok, a felnőttek között ötvennyolcszoros országos bajnok úszó.
Törőcsik Franciska színművész
Az Aurora Borealis, a BÚÉK filmek címszereplője, korosztályának legnépszerűbb képviselője.
Ugron Zsolna kolozsvári születésű írónő
Tizenegy éves korában települt át családjával Budapestre, ahol a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett a jog- és politikatudományok doktoraként. 2010-ben született meg első regénye. Írásaiban felélesztette a történelmi regény műfaját és kizárólag erős nőalakokat mutat be - Báthory Annától Rozgonyi Cecíliáig. Az Erdélyi menyegző, A nádor asszonyai, a Hollóasszony kötetek hosszú ideig a sikerlisták élén szerepeltek.
Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár