Bogányi Gergely és csodazongorája január 23-án a Zeneakadémia pódiumán

A Zeneakadémián folytatódik Az MVM Koncertek – „A Zongora”-sorozat, ahol az év első koncertjén Bogányi Gergely a saját maga által fejlesztett zongorán ad szólóestet.

A kiváló zongoraművészt nem kell bemutatni a magyar közönségnek, a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész jelképe a mai magyar zenei életnek. 1974-ben született Vácott, négyévesen kezdett zongorázni, majd 10 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába, de tanulmányokat folytatott a Helsinki Sibelius Akadémián, majd a bloomingtoni Indiana Universityn is Baranyay László, Esztó Zsuzsa, Matti Raekallio és Sebők György tanítványaként.

Legjelentősebb versenygyőzelme az 1996-os Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen elért első helyezés volt. Bogányi repertoárjából kiemelkedik Chopin, akinek összes szólózongorára írott művét két nap alatt eljátszotta a Müpában, de Liszt és Mozart műveinek előadása is jelentős súllyal szerepel életművében. Érdemei elismeréseként 2008-ban Junior Prima Díjban, 2011-ben Prima Díjban részesült. Mostani szólóestjén Schubert és Schumann művei hangzanak el. A 2019-es év további hangversenyein is világsztárok sora lesz A Zongora-sorozaton Budapest vendége, szólóestet ad többek között Jevgenyij Kiszin, Grigorij Szokolov, Arkagyij Volodosz, Vladimir Ashkenazy és Nyikolaj Luganszkij is. Már megvásárolhatók a 2020-as év zongorabérletei is, 12 kiváló zongoraművész közreműködésével.

2019. január 23. (szerda), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
Bogányi Gergely zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
Schubert: f-moll impromptu, D 935 (op. 142), A-dúr szonáta, D 664
Schumann: Karnevál, op. 9

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a jakobikoncert  honlapon.