Az Isten balján – időutazás Adyval

Az Isten balján – Situs inversus című monodráma, Ady Endre alakját és költészetét idézi Katkó Ferenc előadásában.

Zelei Miklós: Az Isten balján – Situs inversus című művét láthatja a közönség február 9-én 19 órakor a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában. Az Ady Endre életét megidéző különleges színdarab február 11-én Bécsben, a Balassi Intézetben, 12-én a Pozsonyi Magyar Intézetben vendégszerepel.

„A történet szerint, Ady Endrének nem sikerül meghalnia 1919 telén. A Situs inversus - Isten balján című darabban éppen ezért konstancai internáltként több túlélési esélyt kell latolgatnia – írja a darab szerzője, Zelei Miklós. - Legyen hajógyári törzsgárdatag, esetleg a szekuritáté ellenőrzésével és irányításával vállalja el a Konstancai Harcos című román napilap szerkesztését? Álházasságengedély megszerzésével próbáljon átjutni az anyaországi paradicsomba, ahol majd a kezdődő demokrácia egyik pártja frakcióvezető-helyettesének instrukciói nyomán országimázsjavító költeményeket írhatna, de ha okosan hallgat, esetleg akkor is cseng a kassza. A szerepeket, az összes színre lépőét, maga Ady játssza vagyis Katkó Ferenc, talán azért is, hogy a színház kedvet csinálhasson a tudattöbbszöröződés és -hasadás korszerű (trendi) állapotához. A darab minden eddigi Ady-képet felülír.”

A merész időutazás kivételes szellemi kalandot ígér, gondolatébresztő, emlékezetes előadás, amelyben Katkó Ferenc sokoldalú alakítást, kimagasló teljesítményt nyújt. A vetítés Heltai Ákos munkája, az előadást Köllő Miklós rendezte.

Hirdetés