Tomasz Piars: Az Új Alkímia a Kahan Art Space-ben

Tudatalatti. Metaforák. Kapcsolatok. Felfedezések.

A valódi alkímia az alábbi formulában rejlik: emlékeid és érzékeid, nem mások  mint a kreatív ihlet táplálékai.” —  Arthur Rimbaud.

"Az Új Alkímia” kiállítás Tomasz Piars, Budapesten élő lengyel festő legújabb munkáinak válogatása, mely utolsó kiállításai óta tett látványos felfedezéseit szemlélteti az absztrakt festészet műfajában („Fekete kristályok”, „Folyékony terek”, 2018.). Változatos formavilága és minden egyes kompozíciója egyúttal Piars új művészeti stádiumának leképezései is. Emlékeztetnek minket arra, hogy az absztrakció nemcsak esztétikai örömforrás, de képleteket is nyújthat egy-egy unikálisan felépülő szisztémára: a tárlaton látható formák, színek és árnyak a hétköznapokból eredő szituációkra, objektumokra, csak úgy mint kémiai és biológiai folyamatokra hasonlítanak. A néző figyelmével folytatott optikai játék a művész kifinomult technikáiból táplálkozik. Digitális alkotásnak tűnő akril festményekről van szó olyan különleges felületeknek és karakterisztikus áthajlásoknak köszönhetően, amelyek a virtuális programokból lehetnek ismerősek számunkra. Mégis, e képek alkotási folyamatai rétegről rétegre visszaolvashatóak, ellentétben a digitális művekével. Tomasz Piars egyedi struktúrák felfedezésére törekszik. Utakat keres a képzelőerejében rejlő alakzatok megkomponálásához, mely kísérletezés közben kiforrott egy új és dinamikus gyakorlat impresszív mozdulatokkal, vizuális intenzitással és élénk színekkel. Sajátos mikroszisztéma szorult a festészet keretei közé. Ez a fúzió juttatja eszünkbe, hogy a művészet milyen sok metaforát kölcsönzött a tudomány világából.

Kiállitás megnyitó március 5-én, kedden 18.00 órakor
Zene: Ben Leavez
Ben Leavez egy experimental / IDM zeneszerző, aki absztrakt ritmikákkal és hangszeres elemekkel színesíti a mai elektronikát. Zenéjét leginkább disszonancia és a konszonancia szent harca valamint az emberi gépiesség jellemzi. Live produkcióiban tört ritmikák dominálnak, újabban azonban techno orientált lüktetések is fontos szerepet nyernek.
Megtekinthető március 30-ig
Kahan Art Space, Nagy Diófa u 34.