Cseh Tamás mozija március 9-én az Urániában

Az Uránia Nemzeti Filmszínház március 9-én a Cseh Tamás mozija című válogatással emlékezik a zenészre.

Idén lesz tíz éve, hogy elhunyt Cseh Tamás, a XX. század utolsó évtizedeinek feledhetetlen gitáros krónikása, akinek életművéhez hozzátartoztak a dalok mellett a filmek – filmzenék, filmszerepek – is.

A programban levetítik Fonyó Gergely Cseh Tamás filmjét, valamint játékfilmes szerepei közül újra láthatjuk őt a Még kér a nép, a 6:3, avagy játszd újra, Tutti! és A turné című filmekben, utóbbi kettő 35 mm-es kópiáról kerül mozivászonra. Két alkotótárs is vendég lesz, a 6:3 vetítésén Tímár Péter, A turné előadásán pedig Bereményi Géza.

Mintegy húsz mozialkotáshoz írt zenét, és gyakran szereplőként is feltűnt ezekben.

Maár Gyula, Bacsó Péter, Gothár Péter, Tímár Péter, Bereményi Géza, Jancsó Miklós – néhány a jeles rendezők közül, akikkel együtt dolgozott. Jancsó Miklós produkcióiban vett részt legtöbbször. Először a Még kér a nép forgatásán dolgoztak együtt 1972-ben, majd feltűnt a Szerelmem, Elektrában, a Szörnyek évadjában, a Kék Duna keringőben. Cseh Tamás legfontosabb alkotótársa mégis Bereményi Géza volt, dalainak szövegírója, társszerzője, aki szintén szerepeltette őt: A turnéban kérte fel egy színházi zongorista figurájának megformálására. Tímár Péter több népszerű mozijából is emlékezhetünk alakjára: játszott a 6:3-ban és a Csinibabában. Volt miből válogatni tehát, amikor összeállították Cseh Tamás mozija című programot, amelyben egyetlen napon, március 9-én fontos játékfilmes munkáiból tűznek műsorra hármat.

Kedvezményes 1100 forintos jegyet válthatnak a diákok, a nyugdíjasok és a pedagógusok (a mozi jegypénztárában, jogosultságuk igazolásával), valamint mindazok, akik egyszerre a program legalább két vetítésére jegyet váltanak (ez a kedvezménytípus online vásárláskor is él).

2019. március 9. Cseh Tamás mozija - Uránia Nemzeti Filmszínház