Ligeti Ensemble: Gubajdulina / Eötvös / Serei

Koncert 2019. március 14-én 19.30-tól a Budapest Music Centerben.

Sofia Gubaidulina 1996-ban a groteszk humor német költőóriása, Christian Morgenstern verseskötetéhez, az 1905-ben megjelentetett Akasztófadalokhoz (másként: Akasztófa-énekek) fordult ihletésért. A mezzoszoprán hangra komponált dalciklus, amely ezúttal Csordás Klára szólójával hangzik majd fel, igazi nagy találkozást jelez költő és komponista között, talán mert a máig köztünk élő tatár-orosz zeneszerzőnő a szovjet érában, élete nagyobbik felében igencsak szoros kapcsolatba kerülhetett a nonszensz műfajával.

Eötvös Péter 1996-os kompozíciója, a Shadows erősített fuvolára, klarinétra és kamaraegyüttesre íródott, s az egyes hangszerek és hangszercsoportok – a cím szellemében – valóban árnyékot teremtenek a középpontba helyezett fuvolista és klarinétos, ezúttal Kaczander Orsolya és Klenyán Csaba köré-mögé.

A címével Goethe Nyugat-keleti dívánját idéző Serei-mű, az angolkürtre és kamaraegyüttesre írt, magasba tekintő Stets blickend in die Höh’ 2008-as verziója zárja majd a koncert programját. A derűs és áttetsző hangzású kompozíció megszületését egy napfogyatkozásról készített fotó látványa ihlette.

Szofia Gubajdulina: Akasztófadalok

Vezeti és közreműködik: Csordás Klára (mezzoszoprán)

Eötvös Péter: Shadows

Közreműködik: Kaczander Orsolya (fuvola), Klenyán Csaba (klarinét)

Serei Zsolt: Stets blickend in die Höh’

Közreműködik: Ella Dániel (angolkürt)

Ligeti Ensemble

Vezényel: Rácz Zoltán

2019. március 14. 19.30 BMC - Ligeti Ensemble: Gubajdulina / Eötvös / Serei

Jegyvásárlás itt.

Hirdetés