Itáliai utazás szárd vendégekkel az Urániában

Paolo Zucca filmrendező és Jacopo Cullin színész lesz az Uránia vendége március 18-án, A férfi, aki megvette a Holdat című film vetítésén.

A filmet a Budapesti Olasz Kultúrintézettel közösen szervezett Itáliai utazás vetítéssorozat részeként mutatja be a Nemzeti Filmszínház, még az olaszországi premier előtt.

Paolo Zucca filmje a bukolikus szépségű Szardínián játszódik, a szárd vidék ősi és időtlen hangulatú tájain. Ezen a szépséges szigeten valaki azzal áll elő, hogy meg akarja venni a Holdat. A hír nemzetközi figyelmet kelt, és felcsigázza a titkosszolgálatok érdeklődését is. A Sicurezza Atlantica ügynökség Kevint (Jacopo Cullin) küldi a helyszínre, hogy megkeresse az illetőt, aki a Holdat magának akarja. Az ügynököt kalandos utazás várja a szárd hagyományok világában, amelyektől mindig igyekezett távol tartani magát, holott az ősei is erről a vidékről származtak. Kevinnek fel kell adnia ellenérzéseit, és teljes mértékben át kell adnia magát ennek a megtagadott, ősi kultúrának, amely végül elkerülhetetlenül visszavezeti önmagához.

A „szardíniaiságban” tett alámerülését egy különc helybéli halász, Badore (Benito Urgu) segíti. A groteszk, a komikum és a szürrealitás között mozgó történetben Kevin újra felfedezi a saját gyökereit, megismeri a szárdokat, akik olykor még a Holdat is képesek megígérni egy nőnek – és mindig megtartják, amit ígérnek. „Ha meg kellene neveznem, milyen művészi alkotások szolgáltak mintaként, akkor René Goscinny és Albert Uderzo képregénysorozatának egyik szórakoztató epizódját, az 1973-as Asterix Korzikán című művét említeném – mondta Paolo Zucca. – Ugyanolyan szellemességgel, könnyedséggel és találékonysággal próbáltam bemutatni Szardíniát, mint ahogy a francia szerzőpáros Korzikával tette.” 

Paolo Zucca (1972-) Szardínia fővárosában, Cagliariban született. Modern irodalmat tanult, majd a RAI-nál forgatókönyvíró, a CINECITTA kurzusán pedig rendezői diplomát szerzett. Rómában és Szardínián él. A férfi, aki megvette a Holdat a második nagyjátékfilmje, olasz argentin koprodukcióban készült. Első egész estés munkája A játékvezető című film volt, amelynek rövidfilmváltozata David di Donatello-díjat és a Clermont-Ferrand-i Filmfesztivál különdíját nyerte el, az egész estés változat pedig bemutatkozott a 2013-as Velencei Filmfesztiválon. Ez a film szintén Szardínián játszódott, két harmadosztályú focicsapat meccséről és egy korrupt focibíróról szólt. Már ebben is szerepet kapott Jacopo Cullin, A férfi, aki megvette a Holdat főszereplője.

Jacopo Cullin (1982-) szintén Cagliariban született, itt végezte tanulmányait is. Rendezőként és színészként dolgozik. Rövidfilmeken és tévésorozatokon kívül A játékvezető, az Összetört életek – Szex a gyerekek után, A lyuk és az Álmok szövete című filmekben játszott.

Az Olaszország régióit bemutató Itália utazás sorozat, amely tavaly novemberben indult az Urániában, összesen hat filmet tartogat még május végéig. Az olasz nyelv és kultúra szerelmesei kéthetente hétfőnként Dél-Olaszországba látogathatnak el a filmművészet segítségével. Nápoly két filmnek is főszereplője lesz: vászonra kerül a Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével készült Házasság olasz módra 1964-ből, és Ferzan Özpetek 2017-es, itthon be nem mutatott filmje, a Fátyolos Nápoly is.