Gáspár Sándor embernagyságú macskákkal kávézgatott és sétált egy jót az Andrássy úton

Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton c. regény színpadi adaptációját mutatja be a Vörösmarty Színház, a Nemzeti Színházban 2019. április 5-én.

A népszerű színész a Vörösmarty Színház közelgő vendégjátéka kapcsán rendezett látványos performansz keretében korzózott a belvárosban a furcsa lények társaságában - a járókelők nem kis örömére. A fehérvári társulat a Nemzeti Színházban április 5-én mutatja be a világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton c. regény színpadi adaptációját, melyben Gáspár Sándor mellett a két nagy macska is fontos szerepet játszik.  A színház igazgatója, Szikora János az előadás rendezőjeként röpke sajtótájékoztatót tartott a Művész Kávézó teraszán, majd a különös társaság tagjai az utca túloldalán a jegyirodában árultak belépőket az előadásra.

A Kafka a tengerparton egyik főhőse egy különös, félszeg, együgyű öregember, Nakata, aki sosem heverte ki második világháborús sérülését, és számára felfoghatatlanul sodródik a felnőtté válás magányával és bizonytalanságával küszködő Kafka felé. A címszereplő Kafka egy 15 éves fiú, aki a születésnapján megszökik az apjától, nekivág a világnak, azonban mire a történet végére érünk, egyre erősebb az a benyomásunk, hogy ez a fiú már az első pillanatban is sokkal idősebb volt, és ez egy meglehetősen érett ember önreflexiója saját magára. A történet szellemi kalandra hívja mind az alkotókat, mind a befogadókat. Arra tanít, hogy az ember a világot bonyolultan nézze, ne sablonokba merevedve, hanem fogadja el, hogy ez egy végtelenül szövevényes, összetett organikus rendszer, aminek a megértéséhez nem elég klisékben gondolkodni és rávilágít arra, hány és hányféle út nyílik előttünk, ha hűvös nyugalommal és bölcsességgel elfogadjuk a világ rejtélyeit.

2019. április 5. Nemzeti Színház - Murakami Haruki: Kafka a tengerparton

A főbb szerepekben Nagy Péter, Gáspár Sándor, Andrássy Máté, Tóth Ildikó, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Lábodi Ádám, Tűzkő Sándor, Derzsi János látható.

Az előadás zenéje Szemző Tibor alkotásainak felhasználásával készült.