zelda - Horváth Lili one woman showja

Bemutató 2019. április 11-én a Bethlen Téri Színházban.

Zelda Fitzgerald életének történései ihlették Horváth Lili színésznő életének első mono előadását. Egy utolsó vad nőről szól a darab, melyet Gergye Krisztián rendez a Bethlen Téri Színház színpadára. A tánccal, zenével fűszerezett előadás élete utolsó szakaszában láttatja a híres amerikai író feleségét, amikor a szikrázó humorú, élettel teli, de szélsőségesen viselkedő nőt a highlandi elmegyógyintézetben kezelték. Az utolsó felvonás egy szenvedélyes nő életéből.

„Az 1948. március 10-én késő éjszaka tűz ütött ki az Asheville-i Highland Pszichiátria főépületében. A tűz váratlanul gyorsan terjedt. A tűzoltók erőfeszítései ellenére kilenc beteg meghalt. A tűzvész áldozatai között volt, a világhírű író, F. Scott Fitzgerald felesége, Zelda. Holttestét csak a papucsa alapján sikerült azonosítani.”

William Luce darabját ismerősei ajánlották Horváth Lilinek, aki már korábban is rajongott a jazzkorszak Nagy Gatsby életérzéséért.

„Zelda korának női lázadója volt, aki nem elégedett meg azzal, hogy a férje árnyékában él. Tehetségesen írt, festett, táncolt, de mégis mindig Mrs. Fitzgerald maradt. Ez volt élete egyik legnagyobb tragédiája, miközben hatalmas szerelem volt az övék.” – írja le a színésznő azt a nőalakot, akinek a figurájába bújik majd a bemutatón.

Az előadás magánvállalkozásnak indult. A darab nyersfordítását, az azóta tragikus hirtelenséggel elhunyt, Szebedy Júlia, fiatal angol színházi szakos egyetemista készítette. A szövegkönyv ezek után hosszú hónapokig hevert a fiókban, majd Horváth Lili a Manna segítségét kérte a létrehozásban, és Gergye Krisztiánt kérte fel, hogy rendezze meg az egyszemélyest. Így végül a GK Társulat és a Manna közös bemutatójaként jön létre a produkció, melynek a Bethlen Téri Színház ad otthont. A végleges fordítást a harmadik alkotótárs, az előadás dramaturgja, Zöldi Gergely készítette.

Gergye Krisztián rendező, koreográfus, táncos és színész is egyben, aki munkáiban jellemzően a műfajok szintézisére törekszik. A zelda című one woman showban is keveredik a tánc, a színház, a tárgyanimáció és fontos szerepet kap zeneiség.

Horváth Lili Jászai Mari-díjas színésznő sokarcú, soklényű, sokhangú színésznő.

Egyszer kecses és rebbenékeny, másszor kérges és harsány. Összetett személyiség. Korábban a Budapesti Kamaraszínház tagja volt, később pedig szabadúszóként vállal szerepeket. Több független előadásban láthatjuk, szívesen kísérletezik. A Zelda lesz élete első mono előadása, melyben állítása szerint a legnagyobb kihívást maga az egyedüllét jelenti a színpadon, hiszen nagyon szeret partnerekkel dolgozni. „Most Zelda lesz a partnerem. Meg kell tanulnom ezt a műfajt, és hinni a kimondott szavak erejében.” – nyilatkozta Horváth Lili. – „Az előadás legalább annyira szól rólam, mint Zelda Fitzgeraldról.”

Az egyrészes utolsó felvonást a sokoldalú Horváth Lilivel április 11-én este láthatja először a közönség.

A GK Társulat és a Manna bemutatója: William Luce: zelda - egy utolsó vad nő

one woman show egy utolsó felvonásban

Fordító-dramatrug: Zöldi Gergely - Jelmez: Béres Móni

Fény: Fogarasi Zoltán - A rendező munkatársa: Gáspár Anna

Rendező Gergye Krisztián