Az orosz titán a Müpában

Nagyszabású koncerttel érkezik Budapestre napjaink egyik legfoglalkoztatottabb karmestere, Valerij Gergijev.

A Maestro a Mariinszkij Zenekar élén Csajkovszkij ritkán játszott operáját, a Jolántát mutatja be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán, mely a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legizgalmasabb előadásának ígérkezik.

A Jolánta, Csajkovszkij utolsó operája igazi csemege a műfaj szerelmeseinek. Az 1892-ben bemutatott mű minden szempontból különleges alkotás, hiszen témaválasztásának drámaisága mellett értelmezése is különleges feladat: a felszínen zajló emberi drámák mellett szimbolista, sőt pszichoanalitikus megközelítés is benne rejlik a műben. Az opera szakavatott ismerője, Valerij Gergijev több ízben dirigálta már a művet, a budapestihez hasonló koncerttermi előadásai nagy sikert arattak Hamburgban és Barcelonában, szcenírozott formában pedig Bartók egyfelvonásosa A kékszakállú herceg vára párdarabjaként New York-i Metropolitanben.

Az 1953-ban született karmester arra tette fel életét, hogy hazája zenei gazdagságát az egész világgal megismertesse. Talán senki nem tett annyit a 19. és 20. századi orosz repertoár népszerűsítéséért, mint Gergijev, aki fáradhatatlanságáról is ismert: szinte minden nap dirigál valamelyik neves koncertteremben, operaházban. 1988-ban lett a Mariinszkij Színház zenei igazgatója, 1996-tól pedig a zenekar mellett az operáért és a balettért is ő felel. Idén tavasszal mindhárom együttesét elhozza Magyarországra, hiszen a Jolánta mellett Prokofjev balettje, a Hamupipőke is megtalálható a fesztivál programján április 22-én 15 és 20 órai kezdettel az Erkel Színházban.

A Müpában színre kerülő opera egy szép és fiatal, ámde születése óta vak hercegnő, Jolánta történetét meséli el. A címszerepben a fiatal szopránt, Irina Csurilovát hallhatjuk, aki több nemzetközi versenyen sikerrel szerepelt, a Mariinszkij Színházban 2013-ban debütált Gounod Faustjának női főszerepében. Napjainkban a társulat primadonnája, tizenöt produkcióban énekel, köztük olyan főszerepeket, mint Tatjána (Anyegin), Liza (Pikk dáma), Aida, Leonóra (A trubadúr) vagy Mimi (Bohémélet). Két visszatérő vendéget is köszönthetünk, Alekszej Markov 2017-ben Bellini A puritánok című operájában, Roman Burgyenko pedig Puccini A lidércek című művében lépett a Müpa színpadára.

Az előadás többek közt attól is különleges, hogy Gergijev most először áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem karmesteri pulpitusára saját együttese élén egy olyan opera előadásával, melynek ősbemutatója is a Mariinszkij Színházban volt 1892. december 18-án.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában idén az orosz kultúrkör áll, így az április 22-ig tartó eseménysorozat keretében számtalan orosz kapcsolódású program követi egymást. Április 13-án, Oláh Vilmos és Balog József koncertjén Prokofjev ritkán játszott remekművei is felcsendülnek, április 18-án magyar művészek Nemzetek zenéje – Orosz est címmel adnak különleges kamarakoncertet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapest Music Center koncerttermében tanúi lehetünk Dave Liebman és Kristjan Randalu rendhagyó, Muszorgszkij-ihletésű zenei utazásának, valamint Budapestre látogat a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar is.

További információk itt és Facebookon.

Valerij Gergijev és a Mariinszkij Zenekar

2019. április 20. 19:30-22:30. - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel: Valerij Gergijev

Szereposztás:

René, Provence királya: Sztanyiszlav Trofimov

Jolánta, a lánya: Irina Csurilova

Róbert, Burgundia hercege: Alekszej Markov

Vaudémont gróf, burgundiai lovag: Nazsmiddin Mavljanov

Ibn-Hakia, mór orvos: Roman Burgyenko

Almerich, a király fegyverhordozója: Andrej Zorin

Bertrand, kapus: Jurij Vorobjov

Márta, Bertrand felesége, Jolánta dajkája: Natalja Jevsztafjeva

Brigitta, Jolánta barátnője: Kira Loginova

Laura, Jolánta barátnője: Jekatyerina Szergejeva

Közreműködik:

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)