Rajtad múlik, kié lesz idén Budapest dala

Lezárultak a jelentkezések, közel 100 pályamű érkezett a Fővárosi Önkormányzat Budapest Dal 2019 címmel meghirdetett pályázatára.

A szakmai zsűri nehéz helyzetben volt, így az eredetileg tervezett 5 helyett 8 szerzeményt választott ki a meghívott öt előadó zenéje mellé, hogy majd a közönség válassza ki a legszerethetőbbet. Már csak rajtuk múlik, kié lesz az idei díj. A szervezők várják a szavazatokat, bíztatnak mindenkit, hogy április 25-e éjfélig válasszák ki kedvencüket minél többen.

A Fővárosi Önkormányzat második alkalommal hirdette meg a Budapest Dal 2019 pályázatot. Idén viszont Budapest Európa Sport fővárosa, ezért elsősorban sportolásra alkalmas, motiváló ritmusú, jó hangulatú dalokat vártak a szervezők a versenybe. A nevezés lezárult, közel százan gondolták úgy, hogy szeretnék elnyerni ezt a címet és versenytársai lenni az öt ismert előadónak, akiket a főváros külön felkért a részvételre.

„Nagyon nehéz helyzetben voltunk, idén lényegesen színvonalasabb szerzemények érkeztek, mint tavaly, valóban kiváló dalokat kaptunk. Próbáltunk több szempontot is nézni. A tartalmat, azt, hogy mennyire illeszkedik 2019 trendjébe, de ugyanakkor mégse legyenek nagyon egyformák. Végül az eredetileg tervezett öt helyett nyolc jutott a döntőbe, közülük egyszerűen nem tudtunk dönteni, így összesen 13 dal kerül majd fel április 10-én a honlapra. Innen már a közönség dolga a kiválasztás. Rettentően izgatottak vagyunk, végül kié tetszik majd a legjobban”— mondta Joós István a Magneoton Zrt. vezérigazgatója, a szakmai zsűri tagja.

„Színes lett a mezőny, nem mindenki ugyanúgy értelmezte a kiírást, de ez nem baj. Ritka az olyan lehetőség, amikor egy saját dallal be tud valaki mutatkozni. Önmagában már ezért is nagyon jó ez a kezdeményezés és arra sarkallja az előadókat, zeneszerzőket, hogy alkossanak”—nyilatkozta Rakonczai Viktor Artisjus díjas zeneszerző, zenei producer, a zsűri másik tagja.

Janicsák Veca, Tóth Gabi - Majoros Péter (Majka), Vastag Csaba, Szikora Róbert – Tóth Andi és a New Level Empire, a meghívottak mellett tehát most nyolc előadó is bekerült a döntőbe és versenyezhet szerzeményével a cím elnyeréséért. Mága Jennifer, Berta Dani, OliverFromEarth, Johnny K. Palmer, Babám Mámor, Sári Évi, MattSet és a FMX X Marcee.

A dalokra 2019. április 10-től várják a szavazatokat, amiket április 25-én éjfélig itt lehet leadni. Emellett indul egy játék is, ahol majd jegyeket sorsolnak ki az április 26-ai gálára. Itt jelentik majd be, ki nyerte el idén a kitüntető címet.