„Év Gyógyszerésze” és „Kedvenc Patikám” kampány kilencedik alkalommal

A pályázatok célja országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni a gyógyszerész munkához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően immár kilencedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben egyaránt. A „Kedvenc Patikám” pályázat keretében pedig a betegek véleményt tudnak formálni a patika munkájáról szavazatukkal, mellyel nem kizárólag egy gyógyszerészt hanem az egész patika munkáját minősítik.

Torjai Gábor a szervező Nero Solution Kft részéről ismertette a pályázat részleteit: a betegek és a szakma tudja jelölni az Év Gyógyszerészére alkalmasnak gondolt gyógyszerészeket, akik felkérést kapnak, hogy megírják pályamunkáikat. A három legjobb pályamunkát díjazza a zsűri, a bírálat az eddig megszokott módon anonim módon fog történni, amit ezúttal is a Nero Solution Kft fog biztosítani. A kedvenc patikám programon keresztül pedig egy egész gyógyszertári kollektívát tudják a betegek jelölni, a legtöbb szavazatot kapott patika nyeri el a kitüntetett címet. A pályázatokon, a kortárs művész: Eskulits Tamás szobra is a nyertesé lesz, az értékes szakmai munkát segítő ajándékok mellett. Fontos tudatosítani, hogy a gyógyszerész az ember, akitől a patikába járók bátran kérdezhetnek, és tanácsai által egészségnyereséget fogunk elérni általa. Szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy kérdezzék gyógyszerészeiket.

„Ez a pályázat nagyon sokat segít a szakmai produktivitás serkentésében – mondta Dr Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke. Az idén először szerveztek olyan konferenciát is, az Év Gyógyszerésze szemináriumon kívül, gyógyszerészek számára, ahol az előző évek pályázói, és díjazottjai mutattak be olyan szellemi produkciókat, amelyek ebben a pályázati rendszerben születtek, és pozitív energiát sugallnak a gyógyszerésztársadalom felé. Ez a pozitív energia nagyon fontos a gyógyszerészek számára, mert túlterheltek az elmúlt években bevezetett gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos adminisztrációs terhek miatt.”

„A korábbi pályázati felhívásban már volt szó a védőoltások fontosságáról, - említette meg Dr Hodossy Lajos - melyre jó példa hazánk HPV átoltottsági aránya, mely egyre nő. Egy sarkcsillaghoz hasonlítva ezt a célt, amely mutatja a helyes irányt az emberek számára. Fontos hogy a gyógyszerésztársadalom sarkcsillagként egyfajta referencia legyen a társadalom számára ezen a téren is, és utat mutasson. Sajnálatos módon, naponta két nő hal meg HPV miatt, pedig tudunk tenni ellene, a kezünkben az eszköz. Fontos hogy elérjük, hogy akár a felére csökkenjen ez a szám, a média és a gyógyszerészközösség összefogása által.”

Dr Samu Antal arról számolt be, hogy a gyógyszerészi gondozási programok, és az erre történő felkészítés a 90-es évek vége 2000-es évek elején indult el, aminek keretében indultak meg a gyógyszerészek továbbképzései elsősorban olyan területeken, amelyek több beteget érintenek, például a diabetesz, hipertónia, asztma stb., tehát azok a területek ahol a kontaktus nagyon gyakori a gyógyszerészek és a páciensek között. Ezen kognitív szolgáltatás kapcsán felvetődött az is, hogy melyek azok a területek, amelyekkel mélyrehatóbban kellene foglalkozni. Az előbb említetteken kívül többek között a védőoltások kérdése is bekerült ebbe a csoportba. A WHO konferenciáján elhangzott, hogy a gyógyszerészek fokozottabb bevonására van szükség ezen a területen, ebből kifolyólag úgy véli, hogy a MOSZ-nak is lépéseket kell tenni ez ügyben, elsősorban pl. az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban. Adherencia, complience – beteggel történő együttműködés, fontos hogy ezen a területen is előrelépés legyen. Magyarországi felmérés szerint 5-6% az az anyagi veszteség, amit a non-adherencia vagyis a nem megfelelő együttműködés okoz, nyilvánvalóan ez egy kettős veszteség valójában egyrészről anyagi, másrészről egészségveszteség. A Magyar Gyógyszerészeti Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság már elindított egy adherencia programot, szóval az első lépés már megtörtént ez ügyben. Fontos hogy az anyagi veszteséget csökkentsük ezen a téren, és az egészségnövelés előreléphessen.

„A Magyar Gyógyszerészkamara, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Semmelweis Egyetem közös programja, hogy a betegek együttműködését, és a terápiához való hűségét támogassa, egészségérték növekedés támogatása – nyilatkozta Dr Tábi Tamás, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnökségi tagja. Kifejezte, hogy nagyon büszkék a gyógyszerészekre, hogy a növekvő adminisztratív leterheltség mellett mégis képesek ilyen szakmai programokat végezni a gyakorlatuk során. A média segíthet, hogy a betegeket tájékoztassák, hogy merjenek kérdezni gyógyszerészüktől. A gyógyszerészeknek is fontos, hogy érezzék, hogy a betegnek szükségük van a szakmai segítségükre.”