MAO Plays Gábor Cseke – Beat In Space lemezbemutató koncert

Április 27-én a zenekar zongoristája, Cseke Gábor mutatja be szerzeményeit a Budapest Music Centerben.

A Modern Art Orchestra megalakulása óta figyelmet fordít arra, hogy teret kínáljon fiatal, kiemelkedő tehetségű hangszeres zeneszerzők számára a közös műhelymunkára és a kreatív kibontakozásra. Ezen a koncerten a zenekar zongoristája, Cseke Gábor mutatja be szerzeményeit. Cseke Gábor 2002 óta Fekete-Kovács Kornél meghívására előbb a Budapest Jazz Orchestra, majd a Modern Art Orchestra zongoristája, de eddigi pályafutára során szinte a teljes magyar jazz-élet művészeivel játszott már közösen. A MAO-ban volt alkalma a műfaj nemzetközi sztárjaival is egy színpadon muzsikálni, így többek között Peter Erskinnel, Dave Liebmannal, Bob Mintzerrel, Wallace Rooneyval vagy Johnny Grifinnel játszott már közösen.

Cseke Gábor számára a nagyzenekari hangszerelés izgalmas szerepjáték, amelyben egyszerre lehet előadó és kritikus hallgató. Játék az idővel, amikor néha vissza lehet menni a múltba, máskor akár egyszerűen ki lehet lépni belőle, és kívülről szemlélve a pillanat hangzását, újra és újra finomítani, javítani rajta. Szerzeményeiről így nyilatkozott: "...a lemezen hallható dalok az elmúlt 10 évben születtek. Lenyomatok, hangjegyzetek, tükröződések. A dalok hangszerelése nagyon izgalmas és sokszor nehéz folyamat, nem mindig sikerül elsőre megtalálnom azt a lehetőséget, amit hallok magamban. Nekem a hangszerelés egy olyan különleges improvizáció, ahol pillanat és végtelen együtt tud jelen lenni egy idő nélküli síkban. Bármikor megállíthatom, visszapörgethetem, elölről kezdhetem és kijavíthatom magamat. Kipróbálhatok több lehetőséget is, és csak figyelnem kell arra a belső, kritikus hangra.

Ezek a dalok az én belső monológjaim, gyötrődéseim, vágyaim, félelmeim és boldogságaim… Amit csak én hallok a lelkem mélyén, amiről néha még magamnak sem merek beszélni…"

Közreműködik:

Modern Art Orchestra

Cseke Gábor – zongora

Fekete-Kovács Kornél – művészeti vezető