Föld Fesztivál, tavaszi sokadalom és gorilla nap

Ezekkel a rendezvényekkel várja látogatóit az Állatkert a hét utolsó két, illetve három napján.

A sok-sok program mellett nincs hiány az egyéb látnivalókban sem, hiszen számos kisállat, kölyök és fióka cseperedik éppen. Rengeteg programmal készül az Állatkert a most következő hétvégére. A Föld Fesztivál már április 26-án, azaz pénteken elkezdődik, és egészen 28-áig, tehát vasárnapig tart. A fesztivállal párhuzamosan a két hétvégi napon, szombaton és vasárnap tavaszi sokadalom is várja a családokat az Állatkert játszóparkjában, a Holnemvolt Várban. Az emberszabású majmokat bemutató állatház környékén pedig a szombati napon külön gorilla napot is tartanak.

Föld Fesztivál tizenegyedszerre                                                                                        

A Föld Fesztivált 2009 óta rendezi meg minden évben az Állatkert. Maga a fesztivál tulajdonképpen a Föld napjának több napon át tartó eseménysorozattá való kibővítését jelenti. Ám mivel idén a tulajdonképpeni Föld napja húsvét hétfőre esett, ezért a Föld Fesztivált ezúttal április 26-tól 28-ig, azaz e héten péntektől vasárnapig tartja meg az Állatkert. A programok között lesz fűszerszimatolás, méhészeti bemutató, a hulladékhasznosításhoz is kapcsolódó kreatív kézműveskedés, játékos feladatok sokasága, ismerkedés az Állatkert állatmentő munkájával és a természetvédelmi őrök tevékenységével, sőt, még az otthoni állattartáshoz is adnak tanácsot az intézmény szakemberei. A két hétvégi napon izgalmas talajtani kísérletekkel, rovaros játékokkal, vasárnap pedig mindezeken felül a vízi élővilággal foglalkozó interaktív mozgó laboratóriummal várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.

A Föld Fesztiválon az Állatkert mellett a városligeti intézmény sok-sok partnerszervezete is jelen lesz, többek között a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a FÖRI természetvédelmi őrszolgálata, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Magyar Talajtani Társaság, a Csodabogarak Alapítvány és a Környezeti Nevelési Egyesület is.

Gorilla nap gyöngylakodalommal

27-én szombaton, vagyis a három napon át tartó Föld Fesztivál második napján az emberszabású majmokat bemutató állatházban és környékén külön gorilla napot is tartanak, amelynek programjait – a Jane Goodall Intézettel együttműködve – az emberszabásúaknak, ezen belül is elsősorban a gorilláknak szentelik. Az érdekes programokból kiderül, mit érdemes tudni ezekről a különleges állatokról, hogy milyen veszélyek fenyegetik fennmaradásukat a természetben, és hogy mit lehet tenni a megmentésük érdekében, például a már nem használt mobiltelefonok szelektív gyűjtésével.

A gorilla nap egyik kiemelkedő eseménye lesz az állatkerti gorilla csapat két legidősebb tagja, Liesel és Golo köszöntése. Kettejüknek három kölykük született és cseperedett fel, s mivel most ünneplik közös életük harmincadik évfordulóját, a gondozók gyöngylakodalmat rendeznek számukra.

Tavaszi sokadalom a Holnemvolt Várban

Szombaton és vasárnap az Állatkert tavaly májusban megnyílt új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban még tavaszi sokadalommal is várják az érdeklődőket, elsősorban persze a kisgyermekes családokat. Többek között lesz bábszínház, papírszínház, vándormuzsikus és fergeteges táncház is. És persze a Holnemvolt Vár további elmaradhatatlan programjai, a Hetedhét Palota játszóházától a vurstli zónáig, a száztíz éves Schäftner-körhintától a forgó hordóig, a Mesterségek udvara programjaitól az elmaradhatatlan állatsimogatóig.

Állatkerti gyermekáldás

Az Állatkert több pontján is gyermekáldás volt a közelmúltban. A Dél-Amerikában őshonos vízidisznóknál kettő, a nagy maráknál négy kölyök cseperedik. A Bennett-kenguruknál is több, különböző korú kölyök van, s egy kis szerencsével már a vombatkölyköt is lehet látni. A Varázshegyben aranyos fürjcsibék keltek nemrég, a Nagyszikla oldalában lakó ázsiai vadkutyáknál pedig tizenegy kölyök hancúrozik naphosszat. A Holnemvolt Várhoz tartozó Majorságban több gyimesi racka bárány cseperedik, az állatsimogatóban pedig a kisbárányok mellett aranyos kecskegidákkal is találkozhatnak a látogatók.