„A világ legboldogabb népénél az emberek serege egy akácfa alatt intézi az államügyeket.”

Nemzetközi fesztiválok után újra Budapesten a Magyar akác.

Kelemen Kristóf színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész közös produkciója, a Magyar akác című post-fact dokumentumszínházi előadás egészen Brüsszelig vitte a fák ügyét, útközben számos magyar és nemzetközi színházi fesztivált is megjárva – Szegeden, Bánkon, Debrecenben, Lipcsében, Drezdában, Chemnitzben, Bázelben és Nyitrán is nagy sikert aratott, most pedig hosszú idő után ismét Budapesten lesz látható május 22-én és 23-án. Az előadásban bemutatják, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa magyar nemzeti szimbólummá és politikai kérdéssé. Az alkotók életre hívtak egy mozgalmat is, amelyben akácfa-ültetésekkel kívánják elérni, hogy politikai eszméik gyökeret verjenek a magyar talajban. A darab terét egy kertinstalláció teszi igazán autentikussá: bányaföld, avar és egy csoport magyar akác költözik a Kilián laktanyába.

„Az előadás legfontosabb „fegyvere” a humor.” - Schuller Gabriella, European Stages Vol. 11

A Magyar akác, amely 2018-ban elnyerte a szegedi Thealter Fesztivál Kritikusdíját, nagy sikerrel szerepelt a Trafó által szervezett dunaPart4 showcase-en, amelynek célja, hogy elősegítse a magyar alkotók nemzetközi porondra lépését. A seregszemlén résztvevő előadóművészeti szakemberek elismerően nyilatkoztak a produkcióról, a csapat számos külföldi meghívást is kapott.

„...a Magyar akác a 4. dunaPart legfurfangosabb, legszellemesebb, legköltőibb és metszően politikus produkciója.” - Esther Slevogt, Nachtkritik.de, 2017. december

A 2018-ban Magyarországra fókuszáló Off Europa Fesztivál három városban mutatta be az előadást.

„A magyarok többsége – tudja meg a néző – az akácot tipikusan magyar fának tartja. Ekkor nevet fel először a közönség, s a valóság abszurditása a továbbiakban is gyakran készteti még harsányabb nevetésre többüket, még ha hitetlenkedő és kissé keserű nevetésre is.” - Sophie Aschenbrenner, Leipziger Volkszeitung, 2018. május 24.

A 2018/2019-es évadra a Magyar akácot beválogatták a kétévente megrendezésre kerülő, svájci Theaterfestival Basel programjába, ahol olyan nemzetközi sztárok munkái mutatkoztak be, mint Lola Arias, Alain Platel vagy Mundruczó Kornél. Ezt követően Közép-Kelet-Európa egyik legfontosabb színházi seregszemléjén, a Nyitrai Színházi Fesztiválon láthatta a közönség. 

„Az előadás egészséges és ragadós állampolgári elkötelezettséget mutat, amelyet az alkotók vidám és festői formába öntöttek.” - Barbora Forkovicová, mloki.sk, 2018. október 5.

2019 márciusában a brüsszeli BOZAR Kulturális Központ látta vendégül az akácokat, ősszel pedig a frankfurti Mousonturmba, a müncheni SPEILART Fesztiválra és a prágai Palm Off Festre látogatnak el.

Budapesten legközelebb - több, mint egy év után -  május 22-én és 23-án lesz látható az előadás, május 23-án angol felirattal.

Előadók: Eke Angéla, Homonnai Katalin, Kelemen Kristóf, Kristóf Márton, Pálinkás Bence György

Zene: Kristóf Márton

Rendezőasszisztens: Totobé Anita, Szervezés: Kiss Réka Judit

Produkciós vezető: Böröcz Judit, Díszletgyártás: Balázsi Dániel, Hegedűs Fanni

Technikai munkatárs: Major Mátyás

Angol fordítás: Zsámboki Miklós, Német fordítás: Thury Gábor Miklós

Fotó: Csányi Krisztina

Rendező, koncepció: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György

Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Műhely Alapítvány, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A Műhely Alapítvány a LABO programsorozat keretében vett részt a produkció létrejöttében.

Facebook, Facebook-esemény, Jegyek, E-mail.