Erik Kessels több élete

A holland gyűjtő, művész, formatervező Erik Kessels kiállítása a Mai Manó Házban kerül bemutatásra Erik Kessels több élete címmel.

Kessels az úgynevezett „talált fotográfia” műfajának egyik legfőbb képviselőjévé nőtte ki magát, a Time Magazine vizuális varázsló-ként hivatkozott rá. A kiállítás tizenhét projekten, többszáz képen és monumentális installációkon keresztül vezet végig Kessels fotográfiai életművén. Egyedi világába enged bepillantást az alkotó a tárlaton, továbbá Kessels három új művének ősbemutatójára is sor kerül a Mai Manó Házban. A kiállításon látható a művész egy új videómunkája, továbbá a nagyközönség megismerheti két új photobook-ját: a kifejezetten Budapesthez kötődő Budapest Beauties-t, és a Hórusz Archívum közreműködésével összeállított legújabb kiadványát az In almost every picture című sorozatban.

Új fényképek készítése helyett legtöbb projektjéhez már meglévő fotográfiákat hasznosít újra Erik Kessels, saját mozaikjainak alkotóelemeiként alkalmazva őket. Kessels kamera, sőt, objektív nélküli fotós: alkotói gyakorlatában a fotográfia ready-made elem, amelyet a művész helyez új kontextusba. Így hasznosul újra az eleve rendelkezésre álló képanyag a gyűjtő által, a mai instant fotókkal teli világban.

Az Erik Kessels több élete című tárlat sorozatokon, installációkon, magazinokon és photobook-okon keresztül mutatja be a holland művész teljes fotográfiai életművét. A munkáiban található fotók a legkülönfélébb archívumokból származnak: a tudományos, nyilvános- és magángyűjteményektől, a családi albumokon át az online fotókig. A koncepció a modern múzeum elődjeként is emlegetett Wunderkammer, azaz a „csodák kamrája” elvén alapul. Az alkotó művel való viszonya nem szokványos, a képeket nem ő alkotja, az újrarendezés és felhasználás útján válik alkotójukká. Kessels nagy hangsúlyt fektet a narratívára, a művek történetének elbeszélésére, az életből merített – akár valós, akár fiktív – történeteket tár fel, amelyek gyakran abszurdok, provokatívak és humorosak, és távol állnak a megszokott konvencióktól.

Az Erik Kessels több élete tehát nem más, mint egy gazdag gyűjtemény, ahol a fotográfia és a design tökéletes szimbiózisban találnak egymásra: photobook-ok, sorozatok, lightbox-ok, installációk és videómunkák; ez a kiállitás egyszerre képezi minden lehetséges fotókiállítás szintézisét és egyben dekonstrukcióját. Kessels egyedi látásmódjának és alkotói folyamatának fontos eleme a hiba. A hiba itt nem gondosan elkerülendő malőr, hanem érdekes és jelentéssel teli alkotóelem, általa válik egy fénykép különlegessé, telik meg élettel.

A Mai Manó-beli tárlaton látható először Kessels három új műve: egy új videómunka és két új photobook kerül prezentálásra: a kifejezetten Budapesthez kötődő Budapest Beauties, és a Hórusz Archívum közreműködésével összeállított legújabb kiadványa, az In Almost Every Picture című sorozatban.

Megnyitó: 2019. május 21. 18.00

Erik Kessels május 22-én, 18 órakor tart előadást a Mai Manó Házban.

A kiállítás 2019. augusztus 18-ig tekinthető meg.