Határtalan Design 14. madeinhungary + 7. MeeD

Május végén nyílik a cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák és svájci designerek munkáiból rendezett design kiállítás az Új Budapest Galériában, a Bálnában.

Immár tizennegyedik alkalommal, első ízben nemzetközi fesztiválként, a Magyar Fesztiválszövetség és az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezet tagjaként szervezi Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész a régió egyik legjelentősebb design eseményét, a Határtalan Design, 14. madeinhungary + 7. MeeD kiállítást és találkozót.

A válogatásban 12 ország 147 – köztük számos hazai és nemzetközi díjat nyert – designer tárgyai kapnak helyet. A kiállításon cseh, lengyel, német, olasz, osztrák, román, svájci, szlovák és – első ízben – francia, portugál és spanyol alkotók által jegyzett bútorok, lakástextilek, dizájntárgyak is láthatók.

A tavalyi siker folytatásaként jeles kurátorok válogatásában 12 ország különböző generációit és stílusirányzatait képviselő ékszertervezők alkotásait is láthatók, melyhez kapcsolódóan ezúttal a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia Metal and Jewel tanszékén készült művek állnak a fókuszban.

A kiállítás külön egységeként ismerkedhetnek meg a látogatók a különböző design- és művészeti egyetemek hallgatóinak munkáival, és az immár negyedik alkalommal megvalósuló – közel húsz textiltervező és három kivitelező együttműködésében létrejött – Texhibition projekt legfrissebb eredményeivel.

A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a különböző generációhoz tartozó designerek tárgyain keresztül bemutassák a különféle régiók sajátosságait, az alkotók pozitív egymásra hatását, a tárgy- és formatervezés sokszínűségét, frissességét. Az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott, sorozatgyártott és kisszériás tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző alkotói darabok is helyet kapnak.

Az eseményhez kapcsolódóan idén harmadik ízben kerül sor a Határtalan Design Díj átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a tárgykultúra kulturális és gazdasági hatására, a mecenatúra jelentőségére. A Díjhoz a CIG Pannónia Első Magyar általános Biztosító Zrt. ajánlott fel jelentős támogatást.

Busa Zoltán, a vállalat vezérigazgatója elmondta:

„A CIG Pannónia által képviselt vállalati értékek és célok összhangban állnak a Határtalan Design Díj irányelveivel. Az elismerés lényege, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő lehetőségekre, a tehetségek pártfogásának jelentőségére. Az innováció és az egyéni igények teljesítése vállalatunknál a professzionális szolgáltatásnyújtáson keresztül megy végbe. Külön öröm számunkra, hogy a rendezvény nemcsak a hazai, de a régióban tevékenykedő designerek termékeit is felvonultatja, hiszen társaságunk is számos európai országban jelen van.”

A kiállításmegnyitót követő napon az érdeklődők számára is nyitott, regisztrációhoz kötött, kötetlen hangulatú találkozót és szakmai napot rendeznek, amelyen a részt vevő alkotók 10 perces prezentációin keresztül nyerhetnek a bepillantást az érdeklődők a kreatív szakemberek és partnereik munkájába. Regisztráció részleteiről a kiállítás honlapján a "Programok" menüpont alatt tájékozódhatnak.

2019. május 31. – június 23.

Új Budapest Galéria (Bálna), 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.

Kiállításmegnyitó: 2019. május 30. 18:00

Szakmai nap: 2019. május 31. 11:00 –14:00

A kiállítás a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programsorozat része, a Magyar Fesztiválszövetség és az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezet tagja

Támogatók:

A kiállítás fő támogatója a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.,

Támogatónk Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Történeti Múzeum, az Új Budapest Galéria. A magyar tervezők kiállítása részben az NKA támogatásából és a tervezők hozzájárulásából valósul meg. A külföldi designerek munkáinak bemutatása az anyaországok pályázatainak támogatásával, valamint budapesti nagykövetségeik, kulturális intézeteik együttműködésével jön létre.

Együttműködő partnerek:

Német Nagykövetség; Spanyol Királyság Nagykövetsége; Budapesti Cervantes Intézet; Budapesti Camões Intézet; Budapesti Francia Intézet; Budapesti Olasz Kultúrintézet; Budapesti Román Kulturális Intézet; Cseh Centrum Budapest; Lengyel Intézet Budapest; Osztrák Kulturális Fórum Budapest; Szlovák Intézet Budapest.

Partner egyetemek:

Academy of Fine Arts and Design, Bratislava; Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia; Alkalmazott Művészeti Intézet, Soproni Egyetem; Budapesti Metropolitan Egyetem; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszék, Budapest; Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar