Romantikus Pünkösdi eljegyzési ceremónia Badacsonyban, a Rózsakőnél 2019. június 9-én

A legenda szerint, ha egy szerelmes pár egymás kezét fogva üldögél egy kicsit a badacsonyi Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Ez, a Rózsakőhöz fűződő legenda adta az ötletet, hogy évről évre megszervezzék a badacsonyi pünkösdvasárnapi eljegyzést, mely idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre június 9-én. A hatalmas bazaltkő közvetlenül a Kisfaludy-ház fölött található. A feljegyzések alapján tudjuk, hogy a híres szerelmes pár Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor kedvenc helye volt. Ezen a nagy napon a párok és vendégeik a badacsonytomaji Bazalttemplomnál történő köszöntés és áldás után nyakukba veszik a hegyet, ahol a Rózsakőnél ünnepélyes keretek között megtörténik az eljegyzés.

A párokat és az eljegyzési menetet a Badacsonytördemic Néptánc Együttes kíséri fel a hegyre. A vőfély különféle feladatokat ad a pároknak és szórakoztatja a nézőközönséget is. A jó hangulatról, vidámságról, énekről és táncról is ők gondoskodnak. A menet a Római úton indul Badacsonyba. Közben több megállóhely van, ahol az éttermek, borászatok vendégül látják az egybegyűlteket egy pohár frissítőre, borra. Minden megállóban vicces és játékos feladatok várnak a résztvevőkre, ezek is segítik a felkészülést a közös életre. Mindez igazi kihívás, mely felejthetetlen élményt jelent.

Az eljegyzési ceremónia során mindenki ráül a Rózsakőre, és itt történik a lánykérés is. Van, aki a saját gyűrűjével jegyzi el párját, de a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szalmából font gyűrűkkel is kedveskedik a résztvevő pároknak, amit ajándékba kapnak. A végállomás -a Rózsakő után- a Szegedy Róza-ház, ahol folytatódik az ünneplés. Itt a pohárköszöntőt követően közös koccintás vár a vendégekre az Eljegyzések borával, majd kezdődhet a mulatság és a játék.  A legügyesebb értékes ajándékkal távozhat, hiszen a fődíj egy 2 éjszakás badacsonyi nászút. Ha valaki még az idén szeretne megházasodni, és már meg is van hozzá a megfelelő partnere, megéri jelentkeznie a pünkösdi eljegyzésre, hiszen a legenda örök boldogságot ígér! A vidám eljegyzésen való részvétel ráadásul ingyenes.

Jelentkezési határidő: június 5. Hogyan is lehet jelentkezni?

Ugyan az eljegyzésen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ezért egy rövid bemutatkozást kell küldeni e-mail-ben erre a címre.

Pár mondatban érdemes leírni a pároknak találkozásuk történetét, a hobbijukat, esetleges kötődésüket Badacsonyhoz vagy bármit, amit fontosnak tartanak elmondani.

Az Eljegyzés részletes programja – június 9., vasárnap

10:45 Találkozó a badacsonytomaji bazalttemplom (Szent Imre Bazalttemplom) előtt. Az idő betartása fontos. A helyszínen lesz egy gyors regisztráció.

11:00 Jegyespárok ünnepélyes köszöntése, megáldása István atya által.

Pünkösdi menet indulása kisvonattal, útközben Pünkösd köszöntése énekkel, tánccal.

A kijelölt megállóknál borral, finomságokkal kínálják a párokat és vendégeiket.

A rendezvény alatt lakodalmi játékokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők!

12:30 A vendégeket a hegyre Badacsony központjából a jellegzetes hegyi taxik szállítják fel.

Az állomások, megállók: Borbarátok Étterem, Bacchus Apartman & Borbarlang Vinotéka, Dísztér, Rózsakő, Szegedy Róza-ház Irodalmi és Bormúzeum

13:00 A romantikus eljegyzés a szerelmesek kövénél, a hegyen található Rózsakőnél lesz, ahol a jegyespárok kapnak egy kézműves eljegyzési gyűrűt, hogy örökre emlékeztesse őket a Badacsonyban tett fogadalmukra.

14.00 Koccintás a jegyespárokkal a Szegedy Róza-háznál az eljegyzések borával, ahol a párok kívánság lufikat engednek el, majd sorsolásra kerül a badacsonyi nászút.

14.30 Közös tánc a Tördemic Néptáncegyüttessel

Hasznos információ: Kérjük a jelentkezőket kényelmes öltözetet és lábbelit válasszanak, az útvonal miatt.

További információ: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület – Tourinform iroda

8261 Badacsony, Park utca 14. tel: +36-87/531-013; email: badacsonytomaj@tourinform.hu