Pünkösdi Örökség Ünnep - Június 9-10.

Fedezze fel pünkösdkor a szentendrei Skanzenben egy helyszínen Magyarország szellemi kulturális örökségét!

Lipicai lovakkal, nagyecsedi táncokkal, borsodnádasdi molnárkaláccsal is találkozhatunk a Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepén. Két napon át színpadi produkciók, kézműves bemutatók, felvonulás, zenei és táncos programok, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi rendezvényén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő harmincöt közösség mutatja be szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait. 

A színes forgatagban itt lesznek az egri fertálymesterek, a hajdúdorogi Krisztus-katonák, a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasok. Megismerhetjük a farsangi szokások magyarországi változatait: a mohácsi busójárást, a novaji remélést és a mohai tikverőzést. A karácsonyi hagyományokat a bukovinai székelyek betlehemes játéka jeleníti meg. Kísérletezhetünk kalocsai motívumok pingálásával, tápéi gyékényszövéssel, és beállhatunk a matyó táncosok közé néhány lépést elsajátítani.

Megjelennek a Pünkösdi Örökség Ünnepen a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére 2018-ban felkerült új elemek is, mint a szegedi papucskészítés, a lipicai lótenyésztés és a magyar vadászat hagyománya.

A rendezvényre Afrikából érkező vendégek egy kevéssé ismert világ hangulatát varázsolják a Skanzenbe. Az egzotikus népviseletbe öltözött Fendika együttes tagjai archaikus hangszereikkel különleges ritmusú etiópiai zenét és táncokat adnak elő.

A programok közül a pünkösdi népszokások sem maradnak ki. A pünkösd falusi hagyományait, a pünkösdi királynéjárás szokását az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület segítségével élhetik át az érdeklődők.

Részletek itt.