PANEL – nyitónap a MODEM-ben

Paneles fotók, személyes történetek - Hozz fotót a MODEM-be!

„Ha szívesen megmutatnád másoknak is kedvenc paneles fényképedet, megosztanád lakótelepi élményedet, emlékedet, augusztus 3-án várunk a MODEM-ben. A PANEL kiállítás nyitónapján - a helyszínen beszkennelt - fényképedet rövid személyes történeteddel már a hivatalos nyitás előtt, 14 órától saját magad kiteheted a tárlat fotófalára. A kép, akár Te készítetted, akár szerepelsz is rajta, vagy csak kedves valamiért a számodra, augusztus 3-tól november közepéig a kiállítás része lehet. Az eredeti fotókat a szkennelés után visszaadjuk, a történetet pedig a helyszínen papírra viheted.”

PANEL. Lét, közösség, esztétika - a lakótelepek hatvan éve

PANEL kiállítás nyitónapja augusztus 3-án a MODEM-be.

A kiállítás 2019. november 17-ig látható.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2019-es kiemelt kiállítása a PANEL, amely Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja, interdiszciplináris módszerekkel, a tudomány, építészet és a művészet eszközeivel, Debrecen város lakosságának aktív megszólításával. Legfőbb kérdésünk, hogy a lakótelepi társasházak milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre, sőt érzékszerveinkre, gondolkodásmódunkra - milyen a panel színe, szaga, tapintása, megköveteli-e a sajátos viselkedési és mozgáskultúrát?

Létezik-e lakótelepi/panel identitás, létezik-e olyan fogalom, hogy: PANELSÉG?

Programok:

14:00: Hozz fotót a panelről, a panelből! Ha szívesen megosztanád paneles emlékeid képekben, vagy megmutatnál érdekes pillanatokat a panelről, a panelből, hozd el a fotódat a nyitónapra. A kiállításhoz örömmel veszünk minden felvételt, pillanatot, emlékképet, ami azt mutatja, milyen volt vagy milyen most a panelben. Legyen szó lakásról, lépcsőházról, liftről vagy a lakótelepről, minden személyes emlék jöhet. A fotók mellé 4-5 mondatban a felvételek, pillanatok, jelenetek történeteit is várjuk. A nyitónapon a képedet beszkenneljük és vissza is adjuk - az így megsokszorozott fotókat a történetekkel együtt a kiállításon is szerepeltetjük. Sőt, ezen a délutánon a fotót (és történetét) mindenki maga rakhatja fel a kiállítótérben.

15:30: PANELsör – szavazott a közönség. Eredményhirdetés és díjátadó

16:00: Mi is az a PANELSÉG? – kisebb kerekasztal Süli-Zakar Szabolcs, a kiállítás kurátora, Golda János és Kovács Péter Ybl-díjas építészek és Czibere Ibolya intézetigazgató és tanszékvezető (DE Politikatudományi és Szociológiai Intézet Szociológia és Szociálpolitika Tanszék) részvételével. Moderál: Berta Erzsébet irodalomtörténész, a Debreceni Disputa építészeti rovatának szerkesztője

17:00: Kurátori tárlatvezetés Süli-Zakar Szabolccsal

18:00: panelSLAM – döntő. Slam poetry országos megmérettetés 3-3 percben. A versenybe jutottak mellett fellép: Bánóczi Bea, Bárány Bence és Pion István, host: Mészáros Péter, dj: Metrokoll

A szünetben: Miért panel a panelsör? Sörteszt Katona Csaba akadémiai sörtörténésszel.

21:00: Tranzkaphka (live) – koncert

22:00: Éjszakai tárlatvezetés Horányi Attilával

A nyitónap valamennyi programja (az éjszakai tárlatvezetés kivételével) ingyenes.