Az államalapítás ünnepére a kovásszal készült kézműves Szerencse Tarsoly lett az év kenyere

A Magyar Pékszövetség 2019-es kenyérversenyét a Pedró Pékség nyerte, a Szerencse Tarsoly minden tekintetben méltó arra, hogy augusztus 20-án az ünnepi asztalra kerüljön.

Bemutatták a 2019. évi Szent István napi kenyeret az államalapításunk nemzeti ünnepének sajtótájékoztatóján a Parlamentben. Idén is meghirdette ugyanis augusztus 20-i termékversenyét a Magyar Pékszövetség. A kétkörös szakmai zsűri döntése alapján a fehérkenyér kategória nyertese, egyben a 2019-es év Szent István napi kenyere a “Szerencse Tarsoly” lett. A Pedró Pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel készülő, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér.
Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukor szintet, így alkalmas a cukorbeteg fogyasztók számára. Kiválóan illeszkedik a sportolok étrendjébe, mivel kiemelkedően magas a fehérjetartalma.
A Magyar Pékszövetség - a hagyományokhoz híven - idén is egy igazi kovászos újbúza lisztjéből készült kenyeret kínál az ünneplő magyarok asztalára. A kenyér magyar pékségben, pékmester keze által készül, rendkívül nagy hozzáadott értékkel. A kenyér természetesen Magyar Pékség védjegy címkével is el lesz látva, támogatva a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. A védjegy biztosítékot nyújt a fogyasztónak, hogy megbízható és állandó minőségű terméket tart a kezében, amely mindenki számára elérhető és megfizethető.

A Magyar Pékszövetség idei, immáron VIII. kenyérversenyére csaknem félszáz nevezés érkezett 3 kategóriában. A megméretés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. Legfontosabb eleme az államalapítás évfordulójára készülő ünnepi Szent István napi kenyér, míg a Rozskenyér és innovatív kenyér kategóriák nyertes termékei azoknak nyújtanak alternatívát, akik nem fogyasztanak búzakenyeret. A Rozskenyér és Innovatív kenyér kategóriájának győztesét augusztusban hirdetik ki. Mindhárom nyertes kenyeret az augusztus 20-i ünnepen, a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni. Idén ráadásul pénzdíjas verseny került kiírásra és már nem csak a Magyar Pékszövetség tagjai nevezhettek, hanem bárki, akinek pékáruja megfelelt a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve megfelelő minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret úgy, hogy törekedniük kellett magyar alapanyagok felhasználására, a pékáru csak természetes anyagokat tartalmazhatott. A nyertes receptúrák szabadon hozzáférhetők minden sütőipari gyártó számára, a termékek pedig augusztus 20-a után az ország számos pontján kaphatók.

Szerencse Tarsoly - az év kenyere
A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő termék hozzáadott préselt élesztőt (Saccharomyces cerevisiae) nem tartalmaz, így az élesztőre kis mértékben érzékenyek számára is ajánlott fogyasztása. Cukorbetegeknek a lassan felszívódó keményítő tartalma miatt, míg a sportolók részére magas fehérje tartalma miatt javasolt. Magas víztartalmából kifolyólag sokáig friss, puha és jól élvezhető kenyér. Kiváló szendvicsalapanyag, reggeli, de akár ebéd mellé vagy pirítósnak vacsorára. Egészséges és finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz, ezáltal mindenki számára egészséges és elérhető kenyérforrás. A durumbúza az emésztést elősegítő rostokban, A, B, és E vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag.

A Pedró Pékség 2002. november 11-én nyitotta meg kapuját, nevét az alapító Vajda Péterről, azaz Pedró-ról kapta. Ő volt az, aki már 23 évesen mert nagyot álmodni azzal, hogy 2 fő alkalmazottal és családi összefogással Pékséget nyitott Sokorópátkán. Napjainkban már 2 üzemmel, 9 saját bolttal és több mint 120 munkatárssal szolgálják ki vásárlóik igényeit. Kezdetektől elkötelezett hívei a minőségi péktermékeknek. E tekintetben nem ismernek kompromisszumokat. Nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra: egy-egy új pékáru megalkotása több hónapos munka eredménye. Ennek érdekében rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi konferenciákon, versenyeken, hogy újabb ötleteket, technikákat sajátítsanak el.
A pékség régi recepteket alkalmaz, nem feledve a régi békeidőket, sőt fontos számukra a régmúlt értékeinek visszahozása. Minden terméknek megvan az elkészítési ideje, nem szabad sürgetni, annál finomabb egy termék, minél lassabban készül el. Pékjeik szaktudása segíti a vállalkozást a kiváló minőség elérésében, helyi alapanyagokat, élelmiszereket használnak, a lekvárok, házi tej, házi túró, vaj, dió és egyéb anyagok mind őstermelőktől származik.
A siker kulcsa számukra a családi értékek a hagyományok és a vásárlói élmény. Pékboltjaikban található gyereksarok, havi rendszerességgel tartanak gyerek programokat. Üzleteikben egyedi stílusú, jó hangulatú közösségi terek alakítottak ki, amelyek mind a rég múlt értékeit idézik.

A Magyar Pékszövetség a sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 százalékát kitevő vállalkozások szakmai érdekképviseletét látja el, amelynek több mint 300 tagja van. A szervezet 21tagú társadalmi elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi.