'Die Uhr steht still'

A Budapest Art Factory bemutatja a Berlinben élő és alkotó Andrea Damp képzőművész egyéni kiállítását.

Andrea Damp a Budapest Art Factory Nemzetközi Művészeti Rezidencia Program meghívására érkezett Budapestre szeptember elején. A rezidencia egy hónapja alatt kis méretű munkákból álló olajfestmény sorozatán dolgozott. Az itt keletkezett festményeiből rendezett kiállítást szeptember 24-én, kedden nyitják a Budapest Art Factory kiállítóterében. (Budapest Art Factory, 1138 Budapest Vizafogó utca 2.)

Andrea Damp 1977-ben született a Németország fennhatósága alá tartozó Rügen szigetén. A falu mindössze 30 lélekszámú volt. A természeti világ idilli elszigeteltsége és nyugalma meghatározta gyermekkorát, valamint legkorábbi festményeit. Tájképek, tengeri látképek és csendéletek részletgazdag, figuratív motívumai emelkedtek ki e korai korszakból. A Berlini Művészeti Akadémián megismerkedett az absztrakcióval, a festői kifejezés másik formájával. Ez az időszak a színnel való kísérletezésre biztosított teret.

Andrea Damp festészetében összehangolja a figuratív ábrázolás iránti szenvedélyét és az absztrakt felületképzést. 2012-ben egy kis méretű olajfestmény sorozaton kezdett el dolgozni ‘Déjà-vu’ címmel. E tenyérnyi festmények személyes képek, és azokat a pillanatokat és érzéseket örökítik meg, amelyek hajlamosak eltűnni az emlékezetből, viszont intenzitásuk révén egyetemes érvényt nyernek. Ezek az időkapszulák megőrzik a  gondtalan gyermekkor emlékeit és a magány érzését, ugyanakkor ezek a műalkotások a festészet lehetőségeiről, sejtetésről, illúzióról és a festői terek érzékiségéről szólnak. Andrea Damp Berlinben él és alkot. Festészetét a német Galerie Ahlers, a Galerie Barbara v. Stechow, a dániai Galleri NB, ill. a svéd Galerie Thomassen képviselik. Festményeit megtaláljuk a Német Parlament Gyűjteményében (Deutscher Bundestag) és a Picasso Gyűjteményben. Budapest után a következő egyéni tárlata "Refugium" címmel a Galerie Ahlers-ben nyílik október 4-én.

A Budapest Art Factory műtermei a megnyitó estéjén látogathatóak.

Juraj Florek

Juraj Florek szlovák festőművészt leginkább plain-air festményeiről ismerjük. A városi tájképek, és az ember formálta környezet képeinek legfőbb témája.  Festményeit számos európai kiállításon láthattuk, ill. Juraj rendszeresen vesz részt nemzetközi rezidencia programokon.

Juhász Dóra

Juhász Dóra nagyméretű absztrakt olajfestményeit intenzív színhasználat jellemzi. A jól felismerhető ovális minta évek óta a festményeinek védjegye. Budapesten a Viltin Galéria képviseli a festőnőt.

Kis-Tóth Zalán

Kis-Tóth Zalán multi-mediális művész a festészet mellett fotózással és experimentális videók, etüdszerű rövidfilmek készítésével, valamint különböző, sokszor helyspecifikus installációk létrehozásával foglalkozik.

Kucsora Márta

Kucsora Márta festészete az absztrakt expresszionizmus hagyományait idézi. Nagyméretű vásznait vegyes technikával készíti, akril festékkel, festészeti adalékanyagokkal, festékszóró pisztollyal és különböző lakkokkal. Számos hazai és nemzetközi kiállításon és kortársművészeti vásáron láthattuk munkáit. Budapesten a Kálmán Makláry Fine Arts képviseli a művészt.

Betsy Melchers

Betsy Melchers chicagói születésű, Budapesten élő és alkotó művész. Szobrai és vegyes technikával készített rajzai folyamatmunkák, amelyekben a rétegezés által létrehozott organikus formákra összpontosít. Szobrainak fő alapanyaga az újrahasznosított kartoncső, mivel az egyszerű anyagokból felépülő összetett szerkezeteknek megalkotása foglalkoztatja.  

Michael Pettet

Michael Pettet brit képzőművész nemrég csatlakozott a Budapest Art Factory állandó művészköréhez. Különböző kifejezési formákon keresztül kutatja a művészet és digitális festészet lehetőségeit. A digitális művészet elővonalában Pettet kihívásként vizsgálja a technológiai produktum és lélek áthatóságát. Elektronikus eszközökkel a hagyományos festői folyamatot követi, ahol a tablet a vászon, az érintőceruza az ecset és a Photoshop a paletta. 

Anthony Vasquez

Anthony Vasquez új-mexikói születésű képzőművész. festő, mentor kreatív katalizátor. Az elmúlt években Indiában dolgozott, ahol társszervezője volt az Art For Change Alapítvány Nemzetközi Művészrezidencia Programjának. Ezen a lehetőségen keresztül került felszínre elképzelése, hogy pályakezdő művészeket mentoráljon.

Szász Sándor

Szász Sándor képzőművész több médiában is körüljárja fő témájét, az emberek és a természet apokalipszis utáni állapotát. Munkáiban egy kaotikus jelenetbe csöppenünk mely a túlélés metaforája, a táj pedig a tudatalattit reprezentálja. Számos hazai és nemzetközi kiállításon és vásáron, ill. egyéni múzeumi kiállításon is láthattuk munkáit. Munkásságát a berlini Galerie Michael Schultz és a bukaresti Mobius Gallery képviselik.