Megzenésített évad, közös improvizáció, színházi titkok

Ez várta az érdeklődőket idén Miskolcon a Színházak Éjszakáján.

Idén is hatalmas volt az érdeklődés a miskolci teátrum programjaira a Színházak Éjszakáján. A meghirdetett 300 hely már a regisztrációs időszak első perceiben betelt, a szerencsések pedig szombat éjszaka betekinthettek a kulisszák mögé. A közönség három előadás próbájába is beleshetett, de gyakorolhatták a színészmesterséget, bármit kérdezhettek az igazgatótól, az este végén pedig az évad előadásainak megzenésített változatát is meghallgathatták.

A legkisebb boszorkány zenés mesejátékot Szabó Attila viszi színre a Kamaraszínházban, szombaton pedig néhány részletet is megmutatott a készülő előadásból a színművészek segítségével. Az érdeklődők megtapasztalhatták, hogyan is zajlik egy próba, hány apró, de fontos részletre kell figyelni, míg összeáll egy jelenet végső verziója.

Székely Kriszta először rendez Miskolcon. Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámájának próbáján az előadás két szereplője Görög László és Nádasy Erika avatta be a színházbejárókat a darab részleteibe. Szó esett arról, hogyan lehet bizonyos lelkiállapotokat hitelesen megjeleníteni a színpadon, honnan szereznek ehhez inspirációt a színészek, de a közönség arról is faggatta a két színművészt, vajon egy sokszereplős nagyszínpadi darabot nehezebb létrehozni, vagy egy négyszereplős előadást a Játékszín intimebb terében, mint amilyen a Nem félünk a farkastól.

A Don Juan Szőcs Artur rendezésében kerül színpadra idén. Slárku Anett lépésről lépésre beavatta az érdeklődőket egy színházi díszlet elkészülésének folyamatába. A látogatók elsőként pillanthatták meg az előadás monumentális díszletelemeit, melyeknek elhelyezéséről, mozgatásáról a díszlettervező rengeteg érdekességet osztott meg. Ezután rögtön az előadás próbájába csöppenhetett bele a vendégsereg, a címszereplő, Simon Zoltán, valamint Mészöly Anna adtak ízelítőt a készülő előadásból. Lehetőség volt beszélgetésre is a színművészekkel Don Juan karaktere kapcsán, a látogatók közül pedig sokan megosztották véleményüket, tapasztalataikat a „gaz csábító” típusú férfiakról.

Somhegyi György meglepetéssel készült az érkezőknek. Egy kis időre ők is színészekké válhattak, hiszen közös improvizációs gyakorlatokkal várta a kíváncsi látogatókat a színművész. A játékban minden korosztály örömmel vett részt, a kihívásokat és a feladatokat pedig kiválóan teljesítették.

Béres Attila igazgatótól idén is bármit kérdezhettek a látogatók, mindenféle tabu nélkül. A direktor pedig egy meglepetéssel is készült Szabó Máté művészeti vezetővel karöltve. Olyat mutattak a közönségnek, amit sehol máshol nem láthatnak: eljátszották, hogyan zajlik egy színművész éves szerződtetése. Ehhez persze egy önként jelentkező segítségét kérték, aki ezúttal a színész szerepét töltötte be, Béres Attila és Szabó Máté pedig a szigorú, ám olykor azért mégis lágyszívű „felvételi bizottság” tagjaiként jeleskedtek.

Az est zárásaként Lajos András készült hatalmas fináléval. A Miskolci Nemzeti Színház 196. évadának rímbe szedett, megzenésített előadáscímeit igazi nagyszínházi produkció keretében hallhatta a közönség. A Rögtönzött Zenekörhöz színművészek, zenészek és a Feketeszárú cseresznye előadás fiatal szereplői is csatlakoztak, a közönség pedig velük együtt énekelhette az idei évad slágerét.