Ringbe szállt a Nemzeti Színház

Olimpián bokszolnak a Parondi fivérek. Olimpikon lett a Nemzeti Színház!

Két kamionnyi díszlet, jelmez és kellék, négyezer csavar, tizenhét színművész, egy rendező és harminckét háttérmunkás utazott el Szentpétervárra, a Nemzetközi Színházi Olimpiára, hogy eljátsszák a Rocco és fivérei című előadást a világ egyik legjelentősebb színházi seregszemléjén.

Egy kis dél-olaszországi faluból Milánóba költöznek a Parondi fivérek, hogy aztán – Rocco és Simone például bokszolóként – megpróbáljanak érvényesülni a nagyvárosban. Ez az 1960-ban bemutatott, híres Visconti-film, a Rocco és fivérei alaptörténete, mely egy erősen progresszív előadás formájában költözött a filmvászonról a Nemzeti Színház Nagyszínpadjára, hogy aztán közvetlenül bemutató után utazzon is tovább a Nemzetközi Színházi Olimpiára.

„Nekem nagyon fontos, hogy egy ilyen jelentős eseményen mondhatom el ezzel az előadással, hogy mit gondolok ma a világról, a lehetőségeinkről, a jelenről és a jövőről” – mondja a rendező, Vidnyánszky Attila.

A több hónapon át tartó színházi világeseményt idén két ország két városa, az ötmilliós orosz metropolisz, Szentpétervár, és egy japán falu – amely egyébként jelentős színházi központ – Toga rendezi.

Vidnyánszky Attila, a Rocco és fivérei rendezője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nem először szerepel a Színházi Olimpián: 2001-ben, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház játszotta az ő rendezésében Csokonai Dorottyáját. Abban az évben fellépett a Hattyúdal elnevezésű utcaszínházi formáció is, de sem előtte, sem utána nem szerepelt magyar teátrum az olimpiák programjában. Idén tizenöt ország harminc színháza mutatja be előadásait, köztük a Nemzeti Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház. 

„Ez talán a világ legnagyobb színházi seregszemléje, amelyen a legjobb színházak vesznek részt. Már az is nagy megtiszteltetés, hogy jelen lehetünk. Hogy odafigyelnek ránk, és méltónak tartanak minket a részvételre” – teszi hozzá Vidnyánszky Attila – Nem titkolt szándékunk, hogy 2023-ban – Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóján – mi szeretnénk megrendezni a Színházi Olimpiát. Úgyhogy emiatt is komoly tétje van számunkra a pétervári szereplésnek, mert ha jól mutatkozunk be, akkor nőnek az esélyeink a rendezésre. A sokszereplős, látványos előadást szeptember 27-én és 28-án játssza a Nemzeti a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban.

A Rocco és fivérei szereplői nemcsak a színházi próbákon készültek az előadásra, de komoly bokszedzéseken is részt vettek a világbajnoki ezüstérmes ökölvívó, Bedák Pál vezetésével. Úgyhogy a Parondi fivéreket játszó színészek alaposan felkészültek arra, hogy kesztyűt húzzanak a Színházi Olimpián, ringbe szálljanak, és méltón képviseljék Magyarországot Szentpéterváron.